Regiepartijen hebben 10 procent van de hypotheekomzet in handen

04-09-15

Het aandeel van regiepartijen, partijen waarmee beleggers direct in de Nederlandse hypotheekmarkt kunnen investeren, is het afgelopen kwartaal toegenomen tot ruim 10 procent. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het tweede kwartaal van 2015. IG&H heeft in samenwerking met de regiepartijen voor het eerst het belang van deze groep volledig in kaart gebracht.

“Regiepartijen zijn momenteel in trek omdat zij het voor beleggers gemakkelijk maken om in te stappen in de aantrekkelijke Nederlandse hypotheekmarkt. De investeerder levert het kapitaal en de regiepartij verzorgt de rest”, zegt Michiel Elich, partner bij IG&H Consulting & Interim. De afgelopen twee jaren hebben vier nieuwe regiepartijen de markt betreden (MUNT Hypotheken, AEGON Dutch Mortgage Fund, Dynamic Credit en CMIS Group). Daarnaast zijn de al bestaande regiepartijen (Hypotrust, Syntrus Achmea, HQ Hypotheken) sterk gegroeid door onder andere nieuwe merken te introduceren. De regiepartijen samen zijn inmiddels goed voor ruim 10 procent marktaandeel. “Onze verwachting is dat het belang van de regiepartijen in de markt verder zal toenemen. Hoe snel en groot de impact van deze groep op de hypotheekmarkt kan zijn, blijkt uit de groei van MUNT Hypotheken” aldus Elich. “MUNT Hypotheken is erin geslaagd om binnen negen maanden na toetreding een top 10 positie te veroveren”, aldus Elich.

Forse groei in oversluiters en hypotheekbedrag
De hypotheekmarkt is het afgelopen kwartaal in omzet met ruim dertig procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Opvallend zijn de groei van de oversluitmarkt (+52%) en de forse stijging van de gemiddelde hypotheeksom (+14%). “De stijging van de gemiddelde hypotheeksom is dan ook een belangrijke verklarende factor van de stijgende hypotheekomzet,” zegt Elich. Ook ten opzichte van het vorige kwartaal is een forse stijging zichtbaar (+19%). “In juni was een piek zichtbaar doordat mensen nog wilden profiteren van de oude regelgeving, die tot 1 juli gold”, aldus Elich.

ABN AMRO Holding groter dan Rabobank Holding
Verder is het opvallend dat de ABN AMRO Holding drie keer bij de vijf grootste stijgers staat, één keer met geld uitgezet via regiepartij Hypotrust en twee keer met eigen label. Dankzij deze stijgers heeft ABN AMRO Holding bijna haar hoogste marktaandeel ooit bereikt en is zij dit kwartaal groter dan Rabobank Holding (Rabobank, Obvion en FGH). “Het is pas de 3e keer sinds 2006 dat ABN AMRO Holding groter is dan Rabobank Holding”, zegt Elich. “De laatste keer was in het 1e kwartaal van 2014”. Tussen 2006 en 2013 was het marktaandeel van Rabobank Holding gemiddeld genomen over de jaren heen nog anderhalf tot twee keer zo groot dan dat van ABN AMRO Holding.

Bron: IG&H