Lange rentevast periode

Lange rentevast periode

25 april 2017 – Vandaag is Hypotrust in het nieuws gekomen via diverse media. Hypotrust biedt verschillende hypotheken aan. Bij al deze hypotheken is een verhuisregeling van toepassing.

Waar gaat het over?
Huizenkopers die kiezen voor een lange rentevast periode van 20 of 30 jaar willen ook lang profiteren van de lage rente. Ook wanneer ze verhuizen naar een andere woning willen ze de lage rente meeverhuizen. Dit kan bij alle nieuw af te sluiten Hypotrust hypotheken.

De Goede Start Hypotheek is alleen te sluiten in combinatie met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wanneer u in de toekomst verhuist en u valt niet meer onder de regels van NHG, dan kunt u ook geen gebruik maken van de verhuisregeling van de Goede Start Hypotheek Valt u nog wel onder de NHG regels? Dan is het geen probleem en kunt u uw lage rente meeverhuizen. Bij de andere Hypotrust hypotheken is dit niet aan de orde. U kunt dan de verhuisregeling gewoon toe passen wanneer deze in de voorwaarden staat. Hierdoor kunt u lange tijd genieten van een lage rente wanneer u kiest voor een lange rentevast periode.

Hypotrust erkent het belang van duidelijkheid voor u als consument en is bezig om de voorwaarden voor u duidelijker en zo transparant mogelijk te maken.

AM Web artikel: bijBouwe en Hypotrust gaan verhuisregeling verduidelijken na kritiek Eigen Huis

We gaan kijken hoe we de verhuisregeling bij NHG-hypotheken transparanter kunnen uitleggen, zeggen bijBouwe en Hypotrust. Ze kregen kritiek van Vereniging Eigen Huis op die regeling. Klanten zou niet worden verteld dat ze bij de overstap naar een hypotheek boven de NHG-grens hun gunstige lage rente niet kunnen meenemen. “Wij vinden dat het er wel staat, maar we kunnen het inderdaad helderder uitleggen”, zegt bijBouwe. Hypotrust vindt dat ook het intermediair een belangrijke rol heeft. “Dit is ook iets dat een adviseur duidelijk moet aangeven aan consumenten.”

Eigen Huis vindt dat hypotheekaanbieders hun klanten misleiden, maar daar neemt Edgar Laban van Hypotrust resoluut afstand van. “Aan de voorkant van onze Hypotrust Goede Start is meteen duidelijk dat dit alleen een NHG-product is. Klanten weten dat. Dat ze nu doen voorkomen dat we misleiden, is onterecht. Als je een Fiatje 500 hebt, moet je daar geen 200 mee willen rijden.”

‘Ook intermediair moet goede uitleg geven’

Laban vindt bovendien dat de voorwaarden voor de verhuisregeling wel degelijk vindbaar zijn. “Ze zitten gewoon aan de offerte vast. We hebben wel gezegd dat we gaan kijken hoe we ze transparanter kunnen maken. Binnenkort moeten de voorwaarden beschikbaar zijn op B1-niveau.” Hij vindt ook een belangrijke rol weggelegd voor het intermediair. Laban: “We rekenen erop dat adviseurs duidelijk aangeven dat het een NHG-product betreft en dat de voorwaarden alleen voor een NHG-hypotheek gelden.”

‘We nemen dit serieus’

“Wij gaan onderzoeken of Eigen Huis een punt heeft met haar kritiek”, reageert Bouwe Kuik van bijBouwe. “We zullen kijken of we de verhuisregeling inhoudelijk moeten aanpassen. We vinden dat ze sowieso een punt hebben dat we helderder kunnen uitleggen wat wel en niet kan binnen de regeling. Zelf vinden we dat alles er wel staat, maar we vinden ook dat het duidelijker kan. We nemen dit serieus.”

Kuik bevestigt dat hypotheekklanten hun rente bij bijBouwe op een NHG-hypotheek niet kunnen meeverhuizen naar een hypotheek boven de NHG-grens. “Dat heeft te maken met onze beleggers. Die willen graag NHG-hypotheken funden. Dan kunnen we niet dezelfde rentevoorwaarden daarbuiten ook laten gelden.”

 

Eerste publicatie door Paul de Kuyper op 25 april 2017