Uw huis verbouwen: Do’s and don’ts

Heeft u een eigen huis en wilt u gaan verbouwen? Dat is een goed plan! Uw woning verbeteren zorgt voor meer wooncomfort en kan de waarde van uw huis vergroten. Denk voordat u gaat verbouwen goed na. Wat gaat u doen en hoe gaat u dat betalen? Wij helpen u graag op weg.

Verbouwen: spaargeld opnemen of lenen?

Als u wilt gaan verbouwen, staat u voor de vraag hoe u dat gaat betalen. Heeft u spaargeld? Dan kunt u de aanpassingen misschien wel helemaal uit eigen zak betalen. Maar of het inzetten van spaargeld verstandig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is altijd goed om geld achter de hand te houden voor onvoorziene omstandigheden.

Voor een verbouwing kunt u ook uw hypotheek verhogen. U kunt uw adviseur laten berekenen welk bedrag u kunt lenen. Daarvoor is bepalend welk inkomen u heeft en hoeveel uw huis na de verbouwing waard is. Die waarde wordt vastgesteld door een taxateur. Gaat de waarde omhoog, dan kunt u extra geld lenen. Maar wel tot maximaal de waarde die uw huis na de verbouwing heeft.

Wat levert de meeste waardestijging op?

De regel is dat extra vierkante meters de meeste waardestijging opleveren. Een dakkapel of een uitbouw verdient u meestal voor een groot deel terug. Daarna levert het aanpakken van kleine gebreken en achterstallig onderhoud het meest op. Denk aan scheuren in de muur, slecht verfwerk of een oude CV-ketel. Dat zijn allemaal dingen waar een volgende koper het voordeel van inziet. Is het huis goed onderhouden en niet verouderd, dan geeft u de koper geen ruimte om onder uw vraagprijs te bieden.

Wat levert weinig tot niets op?

Dat is eenvoudig: aanpassingen die u doet omdat u ze zelf mooi vindt. Een kanariegele keuken met een olijfgroen aanrechtblad bijvoorbeeld. De kans is groot dat uw smaak niet hetzelfde is als die van de volgende koper. Is uw keuken of badkamer aan vervanging toe? Kies dan voor een neutrale kleur en een praktische indeling. Zo zal een eventuele koper straks minder snel de keuken of badkamer willen aanpassen.
Bovendien geldt ook hier dat een huizenkoper financieel minder ruimte als vroeger heeft om verbouwingen te doen. Het verbouwen ervan levert dus niet direct extra waarde op, maar kan voorkomen dat u minder krijgt als u uw woning later wilt verkopen.

Lenen voor de verbouwing: het bouwdepot

Uw hypotheek wordt verhoogd met het bedrag dat u nodig heeft voor de verbouwing. Dat geld gaat in een zogenaamd bouwdepot. Dat is een aparte bankrekening waarvan de kosten worden betaald. Het bedrag mag in de meeste gevallen maximaal anderhalf tot twee jaar op de rekening blijven staan. Zo heeft u genoeg tijd om alle verbouwingen te laten doen. Over het geld dat in het bouwdepot staat, ontvangt u rente. Dat kan dezelfde rente zijn als de rente die u voor de lening betaalt, maar het kan ook minder zijn.

De rente is aftrekbaar

De rente voor de extra lening kunt u van uw inkomen aftrekken. Dat levert belastingvoordeel op. U moet wel eerst de rente die u zelf op het bouwdepot ontvangt in mindering brengen.

Energie besparen

Duurzaamheid en energiezuinigheid worden steeds belangrijker. Steeds meer mensen nemen maatregelen om hun huis duurzamer te maken. Als u denkt aan extra isolatie of aan duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, dan is er meer mogelijk. Geldverstrekkers gaan soepeler om met verbouwingen die uw woning schoner en zuiniger maken. Vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.

Drie tips

Kies voor zekerheid

Over het algemeen is het meefinancieren van een verbouwing geen gek plan. U weet vooraf niet altijd precies hoe hoog de kosten worden. U heeft dan nog spaargeld achter de hand. Daarmee kunt u later alsnog extra terugbetalen op uw hypotheek.

U kunt niet alles financieren

Houd er rekening mee dat u alleen de kosten kunt financieren van aanpassingen die ‘vastzitten’ aan uw huis. Zoals een uitbouw of een nieuwe keuken. Alles wat ‘loszit’, kunt u niet meefinancieren. Zoals een gordijn of nieuwe eettafel.

Controleer of u een vergunning nodig heeft

Ga niet zomaar verbouwen. Voor sommige verbouwingen heeft u een vergunning nodig. U kunt dat controleren op www.omgevingsloket.nl.

Bent u van plan te gaan verbouwen en wilt u daarvoor lenen? Vraag dan een adviseur om advies. Een adviseur brengt voor u in kaart hoeveel u kunt lenen en wat in uw situatie verstandig is. Op zoek naar een adviseur die bekend is met Hypotrust? Zoek dan hier een adviseur in de buurt: