Overbruggingshypotheek: een nieuw huis kopen als het oude nog niet is verkocht

U heeft een huis op het oog voor een mooie prijs, maar uw oude woning is nog niet verkocht. Dat is vaak geen reden voor zorgen. Een woning wordt gemiddeld binnen twee maanden verkocht. Toch kan het lastig zijn als u de overwaarde uit uw oude huis in uw nieuwe woning wilt steken. De overbruggingshypotheek lost dat probleem op!

De woningmarkt draait op volle toeren. Logisch dat u snel wilt zijn als u uw droomhuis tegenkomt. Afwachten kan betekenen dat u achter het net vist. En uw oude huis? Die raakt u vast wel kwijt.

Een nieuw huis kopen en tegelijk nog eigenaar zijn van uw oude huis heeft twee nadelen: u heeft tijdelijk dubbele woonlasten en het regelen van de hypotheek voor uw nieuwe woning kan wat lastiger zijn. Dat laatste is het geval als u de overwaarde op uw oude woning wilt gebruiken voor de nieuwe woning. Die overwaarde komt immers pas vrij bij de verkoop van het oude huis. In zo’n geval kan een overbruggingshypotheek u helpen.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening die u afsluit naast uw nieuwe hypotheek. U leent alvast het bedrag dat u verwacht over te houden aan de verkoop (de overwaarde) van uw oude huis. Daarmee kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten.

Wanneer kunt u voor een overbruggingshypotheek kiezen?

Dat kan in twee situaties: als u uw huis nog niet heeft verkocht en overwaarde verwacht. Of als u uw huis al met overwaarde heeft verkocht, maar de verkoop nog niet volledig afgerond is. In die situaties kunt u met een overbruggingshypotheek de verwachte overwaarde alvast gebruiken voor uw nieuwe huis.

Houd hier rekening mee

  • U kunt niet de hele overwaarde lenen
    U sluit de overbruggingshypotheek af bij de geldverstrekker waar u ook uw nieuwe hypotheek heeft. U kunt meestal niet de volledige overwaarde lenen.
  • Hogere rente
    De rente voor de overbruggingshypotheek kan hoger zijn. Dat komt doordat de geldverstrekker extra risico loopt: misschien verkoopt u uw huis niet of valt de verkoopprijs lager uit. De rente is wel aftrekbaar. Net als bij een gewone hypotheek.
  • Hogere lasten
    U sluit de overbruggingshypotheek voor maximaal 2 jaar af. In die periode heeft u dus drie hypotheken: de hypotheek op uw oude huis, de hypotheek op uw nieuwe huis en de overbruggingshypotheek. U heeft daardoor hogere maandlasten. Vergeet daarnaast niet dat u voor deze hypotheek ook extra kosten maakt, zoals notaris- en taxatiekosten.

Verkoopt u uw huis tegen de te verwachten verkoopprijs? Dan worden de oude hypotheek en de overbruggingshypotheek terugbetaald. Dan heeft u weer gewoon één hypotheek.

Een overbruggingshypotheek kan rust geven

Met deze hypotheekvorm kunt u gebruikmaken van de overwaarde op uw nog niet verkochte huis. U heeft dan meer tijd om dat huis te verkopen!

Wilt u de overwaarde van uw oude huis gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe huis? Maar heeft u de overwaarde nog niet ontvangen? Dan is een overbruggingshypotheek iets voor u! Verschillende Hypotrust hypotheken maken het mogelijk bij een verkochte én een niet verkocht huis. Maak een afspraak met een adviseur om de mogelijkheden te bespreken.