Een huis kopen: zo pakt u dat aan in 9 stappen

Bent u van plan een huis te kopen? Dan is het handig als u de basics weet over hypotheken en het kopen van een eigen huis. U zal vast al veel weten! Maar wij snappen dat elk begin moeilijk is. Wij helpen u op weg met een stappenplan.

Stap 1: Spaar

Een hypotheek is nooit hoger dan de aankoopprijs van het huis. Maar u heeft nog andere kosten: u wilt het huis misschien opknappen en nieuwe meubels kopen. U krijgt vaak ook te maken met overdrachtsbelasting en kosten voor de adviseur. En de notaris niet te vergeten! Die kosten kunt u niet bovenop de hypotheek lenen. Reken op ongeveer 4% van de prijs van het huis. Voor een huis van € 250.000 moet u dus ongeveer € 10.000 spaargeld hebben.

Stap 2: Hoe duur mag uw huis zijn?

Voordat u op huizenjacht gaat, is het slim om te weten hoeveel geld u kunt lenen. Met deze handige rekentool kunt u dat alvast berekenen. Maar daarmee bent u er nog niet.

Bedenk hoeveel geld u elke maand wilt uitgeven aan uw huis. U wilt vast nog andere (leuke) dingen doen met uw geld. Een hypotheekadviseur kan de meeste kosten voor een eigen huis voor u op een rijtje zetten. Een eerste gesprek is vaak kosteloos. Neem dan in elk geval uw salarisstrook mee en een overzicht van uw spaargeld.

Stap 3: Wat zijn uw woonwensen?

Nu u weet wat u kunt en wilt betalen, is het makkelijker om een huis te gaan zoeken. Zet uw wensen op een rij:

 • Wilt u een nieuwbouwwoning of wilt u een bestaande woning?
 • In welke buurt wilt u wonen?
 • Hoe staat het met de parkeermogelijkheden?
 • Vergeet ook niet te kijken naar de mogelijkheden om te verbouwen
 • Daarnaast is het belangrijk om te weten welk energielabel de woning heeft

Tip: het meest uitgebreide woningaanbod staat op Funda.nl. Maar vergeet niet makelaars te volgen op social media. Daar komt u nieuwe koopwoningen vaak eerder tegen dan op Funda.

Stap 4: Tijd voor de bezichtiging

U gaat het huis voor het eerst zien! Enkele tips voor tijdens de bezichtiging:

 • Kijk goed rond. Maak vooraf een lijst met wat u allemaal wilt zien en maak foto’s
 • Kijk of het huis goed is onderhouden: zitten de kozijnen nog goed in de lak, ziet u ergens schimmel?
 • Vraag altijd of het huis nog gebreken heeft. De verkoper is verplicht dat te melden, maar u moet er wel naar vragen
 • Kijk naar de staat van de keuken, de badkamer en de cv-ketel: komt u op korte termijn al voor extra kosten te staan of niet?
 • Een aankoopmakelaar kan u behoeden voor een miskoop. Overweeg deze in te zetten
 • Wat is het bestemmingsplan voor de omgeving?
 • Wat zijn uw toekomstplannen? Is de woning over 5 jaar ook nog ruim genoeg?

Stap 5: Doe een bod

Heeft u het huis van uw dromen gevonden? Dan is het tijd om een bod te doen. U kunt zelf onderhandelen met de koper of een aankoopmakelaar inschakelen. Voor de hulp van een makelaar moet u betalen, meestal is dat een percentage van de prijs die u voor uw huis betaalt.

Andere aandachtspunten:

 • Een bouwkundige keuring kan nare verrassingen voorkomen als het huis bepaalde gebreken heeft die u niet kunt zien
 • Maak goede afspraken over de datum van de overdracht. Het kan even duren voordat uw hypotheek geregeld is, dus neem de tijd

Stap 6: Het koopcontract

Jullie zijn eruit! Tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen. Daarin komen alle punten uit de onderhandeling terug. Zoals een voorbehoud van financiering en het verzorgen van een bankgarantie.

Stap 7: Het hypotheekadvies

Samen met de hypotheekadviseur bekijkt u welke hypotheek het beste bij u past: welke hypotheekvorm? Hoe langt wilt u de rente vastzetten? Ook staat de adviseur stil bij verschillende risico’s zoals arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden. Kiest u voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of isolatie? Dan kunt u vaak meer lenen! Bespreek dit met uw adviseur.

Zoek hier naar een goede adviseur bij u in de buurt.

U kiest uiteindelijk zelf de hypotheek die het beste bij uw wensen past. De adviseur regelt de aanvraag en stuurt alle papieren op die nodig zijn. U ontvangt een offerte. Gaat u akkoord, dan bent u er bijna!

Stap 8: De notaris

Op naar de notaris. Met behulp van een notaris zorgt u ervoor dat de woning ook echt aan u ‘geleverd’ wordt met een officiële leveringsakte. De notaris maakt ook de hypotheekakte op. U kiest zelf welke notaris u inschakelt: online kunt u uitzoeken wie er bij u in de buurt zit en de tarieven vergelijken. Koopt u een nieuwbouwwoning, dan is er vaak één notaris voor alle huizen in het project samen.

Een notaris controleert onder andere of de verkoper wel echt de eigenaar is en het huis wel mag verkopen. Een notaris zoekt ook uit of er nog bepaalde regels gelden voor uw huis, zoals recht van overpad. Dat betekent dat andere mensen over uw grond mogen lopen. Hij bekijkt ook wat er in de vorige leveringsakte stond, zodat u niet onverwachts met oude afspraken te maken krijgt.
De notaris controleert tot slot of alle bedragen die betaald moeten worden, ook echt betaald zijn. Anders kan het huis niet geleverd worden.

Stap 9: Na de koop

U heeft de sleutels van uw eigen huis! Na de koop zijn er nog een aantal dingen waar u op moet letten:

 • Zorg ervoor dat u uw verzekeringen op orde hebt. Denk aan een inboedelverzekering en overlijdensrisicoverzekering
 • Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht? Dan heeft u te maken met een bouwdepot. Dat is een spaarrekening waar het geld voor de bouwkosten op staat. Het geld wordt in delen overgemaakt. U krijgt rente op het geld dat nog in het depot staat
 • Vanaf het moment dat het huis van u is, gaat u betalen voor uw hypotheek. U betaalt de rente en terugbetaling altijd achteraf: de kosten van januari betaalt u dus begin februari