Blog: Je hypotheekgesprek voorbereiden

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook zo voor je hypotheekgesprek. Wanneer je dit goed voorbereidt, kun je sneller samen met je adviseur naar een passende hypotheek werken. Welke vragen wil je stellen aan je hypotheekadviseur? Welke documenten wil je meenemen naar zo’n eerste hypotheekgesprek?

Zoek een onafhankelijk adviseur

Voordat je voor woningen gaat kijken, is het fijn om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Op deze manier kun je meer gericht zoeken naar huizen zonder tijdens je zoektocht voor teleurstellingen te komen staan. Zoek daarom een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Vraag bijvoorbeeld ook bij familie, vrienden of collega’s na met welke adviseur zij goede ervaringen hebben of lees reviews online.

Het oriënterend gesprek

Het eerste gesprek dat je met je hypotheekadviseur hebt, is een oriënterend gesprek. Bereid ook dit gesprek goed voor, zodat je er voor jezelf het meeste uit kunt halen. Je kunt dit doen door voor jezelf de volgende zaken alvast op een rijtje te zetten:

 • Hoeveel maandlasten zou je willen hebben? Houd hierbij rekening met je huidige levensstijl, maar ook zeker met je toekomstplannen. Wil jij of je partner in de toekomst minder gaan werken? Geef dit dan ook aan tijdens dit oriënterend gesprek.
 • Ga je het huis alleen kopen of samen met een partner? Koop je het samen met je partner, bedenk dan dat je ook zaken moet regelen omtrent het overlijdensrisico. Bij een huwelijk erft je partner de woning. Dit kun je ook laten vastleggen in een samenlevingscontract.
 • Hoe wil je je hypotheek gaan terugbetalen? Het grote verschil tussen een lineaire en annuïtaire lening is de manier van terugbetalen. Bij een lineaire hypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag terug. Dit is anders dan bij een annuïtaire hypotheek waarbij het terugbetalen gedurende de looptijd toeneemt. Lees ook dit artikel voor meer informatie over de verschillen tussen deze hypotheekvormen.

Welke documenten neem ik mee tijdens een oriënterend gesprek?

 • Legitimatiebewijs; en
 • Inkomen aan de hand van salarisstrook of jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar voor ondernemers
 • Uitdraai van BKR

Het adviesgesprek

Aan de hand van het eerste gesprek heb je een globaal beeld van wat je zou kunnen lenen zodat je op zoek kunt naar een ideale woning. Heb je een woning op het oog? Dan volgt het adviesgesprek. Tijdens dit adviesgesprek worden de volgende zaken besproken:

 • Je inkomen: wat verdien je nu, maar er wordt ook gekeken naar de verwachtingen in de toekomst. Hoe ziet je carrière perspectief eruit of wil je juist minder gaan werken?
 • Schulden of vermogen: je schulden of vermogen hebben een invloed op de maximale hypotheek.
 • Je persoonlijke situatie: ga je het huis alleen of met een partner kopen? Hoe wil je de financiën geregeld hebben wanneer één van jullie komt te overlijden of bij en scheiding? En wat tee doen wanneer je arbeidsongeschikt raakt.
 • Hypotheekvorm: Welke hypotheekvorm of combinatie van hypotheekvormen is in jouw geval mogelijk en welke heeft je voorkeur? De aflossingsvrije, lineaire of annuïtaire hypotheek?
 • Rentevast periode: Hoe lang wil je je rente vastzetten? Dit is sterk afhankelijk van de risico’s die je wilt lopen. Bekijk ook deze video met daarin meer informatie over de keuze voor een kortere of langere rentevast periode. Samen met je hypotheekadviseur kijk je ook of de rente aftrekbaar is in de Inkomstenbelasting en hoeveel hypotheekrente aftrek je zou kunnen krijgen van de Belastingdienst.

Welke documenten neem ik mee tijdens een oriënterend gesprek?

 • Legitimatiebewijs
 • Jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar voor ondernemers
 • Salarisstrook
 • Aangifte inkomstenbelasting
 • Overzicht van eventuele schulden of vermogen
 • Pensioenoverzicht via mijnpensioenoverzicht.nl (als je ouder dan 56 jaar bent)

De hypotheekofferte

Na het adviesgesprek weet je of je je beoogde huis kunt financieren en kun je een bod uitbrengen. Wanneer het bod geaccepteerd is, teken je het koopcontract. Op dit moment is het huis echter nog niet van jou. Afhankelijk van de afspraken die je maakt met de verkopende partij, is het koopcontract definitief wanneer de financiering rond is. Aan de hand van je gegevens vraagt de hypotheekadviseur offertes aan. Het tekenen van deze offerte, waarmee je ook het koopcontract definitief kunt maken, gebeurt tijdens een laatste gesprek met je hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je bij de notaris bent geweest,  kun je je trotse huizenbezitter noemen.

Vragen?

Wil je een vrijblijvend eerste gesprek aanvragen met een hypotheekadviseur? Zoek hier een adviseur bij jou in de buurt.

Over Marjan Heemskerk

Marjan Heemskerk schrijft voor Hypotrust over alles wat met hypotheken te maken heeft. Sinds 2016 blogt en vlogt zij over financiën op thehappyfinancial.com. Met haar blogs en vlogs wil zij laten zien dat financiën helemaal niet zo saai en ingewikkeld zijn als vaak gedacht wordt, maar juist leuk en interessant als je eenmaal weet waar je moet beginnen. Marjan schrijft zowel vanuit haar persoonlijke ervaringen, maar heeft ook ruim 10 jaar als Register Accountant (RA) gewerkt.