Blog: Huren of kopen?

Wat is het meest verstandige om te doen: een huis kopen of huren? Welke overwegingen zou je daarbij kunnen hebben? In deze blog zetten we de voor- en nadelen van zowel een huis kopen als een huis huren op een rijtje.

Voordat je een huis gaat kopen is het goed om alle mogelijkheden bekeken te hebben. Want misschien woon je nu in een huurwoning en twijfel je nog of de voordelen van kopen opwegen tegen de nadelen ervan? Of je hebt net je woning verkocht en weet niet zeker waar je goed aan doet, zeker gezien de huidige hoge huizenprijzen. De voor- en nadelen van zowel kopen als huren overzichtelijk op een rij.

Een woning kopen

Voordelen van een woning kopen

 • Je bouwt vermogen op, na het aflossen van de woning is de woning (en eventuele meerwaarde) ook echt van jou
 • Investeringen die je doet aan je woning, leveren een meerwaarde voor jou in de toekomst op
 • Je kunt de woning aanpassen naar je eigen wensen
 • Je hebt recht op hypotheekrente aftrek
 • Bij gelijkblijvende rente weet je wat je maandelijkse lasten zijn

Nadelen van een woning kopen

 • Je zit voor 30 jaar ‘vast’ aan een hypotheek
 • Verhuizen is minder eenvoudig: je wilt waarschijnlijk eerst je eigen woning verkopen en de overdracht neemt meerdere maanden in beslag
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie van de woning
 • Verzekeringen, bijvoorbeeld een opstalverzekering en belastingen, zoals de heffingen van gemeente en waterschap zijn extra kosten die voor jouw rekening komen
 • Is je woning in waarde gedaald bij verkoop? Dan heb je te maken met een restschuld
 • Wanneer de rente daalt of stijgt heb je te maken met schommelende maandlasten

Een woning huren

Voordelen van een woning huren

 • Je kunt sneller verhuizen, je hebt namelijk te maken met een opzegtermijn van een huurcontract die regulier één maand bedraagt
 • Je weet wat je maandelijkse lasten zijn
 • Onderhoud van je woning komt voor rekening van de verhuurder
 • Je kunt in aanmerking komen voor huurtoeslag

Nadelen van een woning huren

 • Wijzigingen aan je woning zijn niet altijd mogelijk en wanneer je verhuist verdien je dit niet terug
 • De huurlasten die je maandelijks betaalt leveren geen vermogen op
 • Jaarlijks heb je te maken met een huurstijging, door de jaren heen kunnen deze huurstijgingen flink oplopen. Voor 2019 is de maximale huurverhoging vastgesteld op 5,6% voor de sociale sector. Voor de vrije sector geldt geen wettelijk maximum

Overwegingen om te kiezen voor het kopen of huren van een woning

Voordat je overgaat tot het kopen of huren van een woning kun je jezelf een aantal vragen stellen die je gaan helpen bij het maken van deze keuze. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoe lang verwacht ik in mijn nieuwe woning te gaan wonen? Is dit een tijdelijke situatie? Wil ik op korte termijn verhuizen naar een ander deel van het land? Wil ik op korte termijn groter of juist kleiner gaan wonen?
 • Wat is mijn huidige inkomen en hoeveel wil ik daarvan besteden aan woonlasten? Wat zijn mijn verwachtingen van mijn inkomen? Verwacht ik binnenkort een grote wijziging in mijn inkomen? Bijvoorbeeld door een promotie of ontvangst van een vast contract?
 • Hoeveel zekerheid wil je hebben? Wil je meerwaarde opbouwen door middel van de koop van een woning? Wil je meer vrijheid hebben, bijvoorbeeld omdat je een aantal jaar in het buitenland wilt wonen en werken?
 • Wat voor huis heb je op het oog? Is dat een huis waar veel aan onderhoud en reparatie nodig is? Hoe wil je dit financieren? Of wil je liever een woning waarbij je geen omkijken hebt naar reparatie en onderhoud?

Vragen

Wil je weten wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met een adviseur bij jou in de buurt en bespreek de verschillende opties die je hebt.

Over Marjan Heemskerk

Marjan Heemskerk schrijft voor Hypotrust over alles wat met hypotheken te maken heeft. Sinds 2016 blogt en vlogt zij over financiën op thehappyfinancial.com. Met haar blogs en vlogs wil zij laten zien dat financiën helemaal niet zo saai en ingewikkeld zijn als vaak gedacht wordt, maar juist leuk en interessant als je eenmaal weet waar je moet beginnen. Marjan schrijft zowel vanuit haar persoonlijke ervaringen, maar heeft ook ruim 10 jaar als Register Accountant (RA) gewerkt.