Blog: Je eerste huis kopen, waar moet je op letten?

Een huis is waarschijnlijk je grootste aankoop ooit. Wanneer het gaat om je eerste huis, is dit extra spannend. Wat komt er allemaal bij kijken? Waar moet je op letten?

Bij het kopen van je eerste huis komt veel kijken, waaronder het regelen van je hypotheek. Welke stappen doorloop je in dit proces naar je eerste huis?

Stap 1 – Bepaal je budget

Voordat je op pad gaat om je droomhuis te vinden, is het handig om te weten wat je budget is en in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Laat een berekening maken van je maximale hypotheek. Breng hiervoor ook je schulden in kaart, want deze hebben invloed op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Op de website van BKR kun je zelf een gratis check doen zodat je weet welke schulden geregistreerd zijn.

Omdat je niet meer dan 100% van de woningwaarde kunt lenen, dien je voor kosten zoals de kosten koper zelf geld in te leggen. Bereken hoeveel dit ongeveer zal zijn en bekijk of je dit geld hebt of nog moet sparen.

Vergelijk hypotheeksoorten, hypotheektarieven, hypotheekrente en voorwaarden van verschillende hypotheekverstrekkers. Dit kun je doen door middel van het plannen van een eerste gesprek met een hypotheekadviseur.

Op basis van deze gegevens en berekeningen weet je ook wat je bruto maandlasten ongeveer zullen zijn. Vraag ook goed na of je mogelijk recht hebt op gedeeltelijke teruggaaf van de hypotheekrente via de Belastingdienst. Passen de netto maandelijkse lasten binnen je huidige levensstijl? Welke plannen heb je voor de toekomst en zijn de lasten dan nog te dragen?

Stap 2 – Ga op huizenjacht

Vervolgens komt het onderdeel waar veel eerste huizenbezitters naar uitkijken: de huizenjacht. Naast dat het prijskaartje van de woning binnen je budget moet passen, is het ook belangrijk om te kijken naar een huis waar je je voor langere tijd thuis kunt voelen.

Wil je bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning? Houd dan rekening met nog te maken kosten zoals vloeren en tuinaanleg. Misschien zie je het wel zitten om een bestaande woning te verbouwen. Maak dan een gedetailleerde en realistische begroting van de verbouwkosten voordat je overgaat op de onderhandelingen.

Tip: Informeer bij makelaars en geef je wensen door. Zij weten vaak eerder welke woningen in de verkoop komen, nog voordat ze op Funda staan.

 Stap 3 – Een bod uitbrengen

 Na een zoektocht heb je je droomhuis gevonden en kun je een bod gaan uitbrengen. Houd bij het uitbrengen van je bod rekening met je maximale hypotheek, maar ook met eventuele kosten die je nog moet maken zoals bijvoorbeeld een verbouwing.

Denk ook na over de ontbindende voorwaarden die je wilt opnemen in je bod. Wil je bijvoorbeeld eerst een bouwkundig rapport laten opstellen over de bouwkundige staat van de woning en wil je het resultaat hiervan afwachten? Laat dit dan opnemen in het bod.

Zorg er ook voor dat er voldoende tijd is opgenomen voor het regelen van de financiering. Dit duurt vaak zes tot acht weken om goed te kunnen regelen. Met de huidige huizenmarkt wil het nog wel eens gebeuren dat huizenkopers zich laten opjagen, maar neem voldoende tijd voor het goed opzetten van de hypotheek.

Stap 4 – Hypotheek regelen

 Nadat je bod is geaccepteerd en je het eens bent geworden over de verschillende voorwaarden, kun je je hypotheek gaan regelen. Bespreek met je hypotheekadviseur welke hypotheekvorm het beste bij jou past. Kies je bijvoorbeeld voor een lineaire, annuïtaire of aflossingsvrije hypotheek? Deze keuze heeft effect op je maximaal te lenen bedrag, maar ook op je maandlasten.

Met de huidige historisch lage rente, kun je ook overwegen om je hypotheekrente voor een langere periode van bijvoorbeeld 20 jaar vast te zetten. Hierdoor heb je meer zekerheid over je toekomstige maandlasten voor wat betreft je hypotheekrente. In onderstaande video vertellen we meer over de voor- en nadelen van een langere rentevast periode:

Stap 5 – Koop je eerste huis

Is de hypotheek rond? Dan kun je de eigendomsakte en hypotheekakte gaan tekenen bij de notaris. Koop je een bestaande woning? Dan kun je de notaris vaak zelf kiezen. Bij een nieuwbouwwoning is in veel gevallen sprake van een projectnotaris en heb je deze keuze niet. Gefeliciteerd, je bent nu huiseigenaar.

Nog een paar extra aandachtspunten bij het kopen van je eerste huis

  • Verzekeringen: Koop je een woning, dan is een opstalverzekering verplicht. Je hypotheekverstrekker kan ook een overlijdensrisicoverzekering eisen. Sinds januari 2018 is een dergelijke verzekering niet meer verplicht bij een hypotheek met NHG. Overweeg ook een woonlastenverzekering, waarmee je je (gedeeltelijk) verzekert wanneer je arbeidsongeschikt of werkloos raakt en daardoor je woonlasten niet meer kunt opbrengen.
  • Vaste lasten: Maak een goede vergelijking tussen aanbieders van je vaste lasten. Denk aan energieleveranciers, maar ook internet en tv-aanbieders. Vraag dit op tijd aan zodat je geen dag zonder hoeft te zitten.
  • Spaarpotje: Bij een eigen huis horen ook de verantwoordelijkheden van het onderhoud. Start daarom met sparen voor een potje voor het onderhoud van je woning op basis van de huidige staat van onderhoud en het verwachte onderhoud de komende jaren.

Over Marjan Heemskerk

Marjan Heemskerk schrijft voor Hypotrust over alles wat met hypotheken te maken heeft. Sinds 2016 blogt en vlogt zij over financiën op thehappyfinancial.com. Met haar blogs en vlogs wil zij laten zien dat financiën helemaal niet zo saai en ingewikkeld zijn als vaak gedacht wordt, maar juist leuk en interessant als je eenmaal weet waar je moet beginnen. Marjan schrijft zowel vanuit haar persoonlijke ervaringen, maar heeft ook ruim 10 jaar als Register Accountant (RA) gewerkt.