Blog: Hoe verlaag ik de hypotheeklasten van mijn huis?

Welke mogelijkheden heb je om je hypotheeklasten van je huis te verlagen? In deze blog zetten we de verschillende opties voor je op een rij. Variërend van mogelijkheden waar je misschien al eens over nagedacht hebt, tot minder voor de hand liggende opties. Denk hierbij aan het verlagen van de risicoklasse, terugbetalen op je hypotheek, het toepassen van rentemiddeling, aanpassen van je rentevastperiode, oversluiten van je hypotheek en zelfs verhuizen.

Verlagen van de risicoklasse

Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een rente-opslag, ook wel risico-opslag genoemd. Is je hypotheek bijvoorbeeld hoger dan 50% van je woningwaarde, dan krijg je te maken met deze rente-opslag. Deze opslag kan tot wel 0,5% bedragen bovenop je basisrente.

Met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heb je vrijwel nooit te maken met een rente-opslag.

Heb je flink terugbetaalt op je hypotheek of is je woning beduidend meer waard geworden? Dan kan het zijn dat je in een andere risicoklasse terecht komt en daardoor geen rente-opslag meer hoeft te betalen. Om te kunnen aantonen dat je woning flink in waarde is gestegen, moet je de WOZ waarde of een taxatierapport overleggen.

Je hypotheekverstrekker kan de opslag automatisch laten vervallen, terwijl een andere hypotheekverstrekker dit alleen op verzoek doet en er zijn ook hypotheekverstrekkers die dit alleen verlagen aan het einde van de rentevast periode.

Bij een aantal hypotheken van Hypotrust is sprake van een automatische risicoklasse aanpassing. Hierbij wordt maandelijks de risicoklasse bekeken en daarmee de rente-opslag aangepast op het moment dat er voldoende is terugbetaald. Dan hoef je geen actie te ondernemen en wordt de risicoklasse automatisch aangepast aan je huidige hypotheekschuld in relatie tot je woningwaarde. Hiermee worden je rentelasten automatisch lager.

Is je woning meer waard geworden? Door middel van een taxatierapport kun je deze stijging in waarde aantonen en ook een aanpassing in de risicoklasse regelen.  Dit kan op de einddatum van de rentevastperiode en bij een aantal producten ook tijdens de rentevastperiode.

Terugbetalen op je hypotheek

Het terugbetalen op je hypotheek zorgt ervoor dat je minder rente moet betalen. Het kan er ook voor zorgen dat jouw hypotheek in een lagere risicoklasse valt waardoor je maandlast nog lager kan worden. In welke mate het terugbetalen van je hypotheek voordelig is, is afhankelijk van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld jouw hypotheekvorm.

Ook kan terugbetalen invloed hebben op je eventuele hypotheekrente teruggave van de Belastingdienst. Overleg daarom bij het terugbetalen van grote bedragen  met je hypotheekadviseur om samen te berekenen wat het meest voordelig is.

Rentemiddeling

Bij rentemiddeling wordt je huidige hypotheekrente gemiddeld met het huidig tarief van jouw geldverstrekker. Heb je een iets oudere hypotheek met daaraan gekoppelde hogere hypotheekrente? Dan kan rentemiddeling bij de huidige lage hypotheekrente voordelig zijn. Meer over rentemiddeling lees je hier.

Aanpassen rentevastperiode

Heb je ten tijde van het afsluiten van je hypotheek gekozen voor een kortere rentevastperiode en zie je het wel zitten om dit om te zetten naar een langere rentevastperiode? Met de huidige lage hypotheekrente zijn de verschillen in percentages tussen de rentevastperiodes kleiner geworden. Pas je deze rentevastperiode aan, dan kun je bijvoorbeeld 20 jaar lang gebruikmaken van deze lage rente.

Oversluiten van je hypotheek

Kies je voor een andere hypotheekverstrekker of een andere hypotheek bij je huidige hypotheekverstrekker? Dan noemen we dat oversluiten van je hypotheek. Op deze manier kun je kiezen voor een lagere hypotheekrente en aantrekkelijkere voorwaarden.

Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk een extra bedrag betaalt, omdat je vertrekt bij je huidige hypotheekverstrekker of je lopende hypotheek aanpast. Afhankelijk van deze extra vergoeding die je je hypotheekverstrekker moet betalen en de voordelen die je met oversluiten behaalt, kan het enkele jaren duren voordat je hier de vruchten van kunt plukken. Zeker wanneer je van plan bent om binnen een paar jaar te verhuizen, doe je er goed aan om de verschillende opties te bespreken met je hypotheekadviseur voordat je gaat oversluiten.

Verhuizen

Het kan zijn dat het oversluiten van je hypotheek in jouw geval niet gunstig is vanwege de hoge boeterente. De volgende tip gaat dan ook iets verder en is verhuizen. Wanneer je een nieuw huis koopt, sluit je een nieuwe hypotheek af. Hierbij kun je direct gebruik maken van de lagere rente en aantrekkelijke voorwaarden. Ook ben je dan niet verplicht om bij je huidige hypotheekverstrekker te blijven en hoef je geen vergoeding te betalen. De vraag hierbij is natuurlijk wel of je dit overhebt voor lagere hypotheeklasten.

Je hypotheeklasten verlagen

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden om je hypotheeklasten te verlagen. Welke vorm het beste bij jou past, is sterk afhankelijk van onder andere je hypotheekvorm, huidige risicoklasse en voorkeur. Wil je meer weten, neem dan vrijblijvend contact op met een adviseur in de buurt.

Over Marjan Heemskerk

Marjan Heemskerk schrijft voor Hypotrust over alles wat met hypotheken te maken heeft. Sinds 2016 blogt en vlogt zij over financiën op thehappyfinancial.com. Met haar blogs en vlogs wil zij laten zien dat financiën helemaal niet zo saai en ingewikkeld zijn als vaak gedacht wordt, maar juist leuk en interessant als je eenmaal weet waar je moet beginnen. Marjan schrijft zowel vanuit haar persoonlijke ervaringen, maar heeft ook ruim 10 jaar als Register Accountant (RA) gewerkt.