Blog: Verbouwen, wat komt er allemaal bij kijken?

Je wilt je woning gaan verbouwen. Hoe ga je deze verbouwing financieren? Zijn er subsidies waar je gebruik van kunt maken wanneer je energiebesparende maatregelen gaat doorvoeren? Wanneer krijg je te maken met een bouwdepot en hoe werkt dit? Allemaal relevante vragen wanneer je nadenkt over een verbouwing.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor een verbouwing. Geef zo gedetailleerd mogelijk aan wat je wilt naar aanleiding van de verbouwing. Hoe duidelijker je bent, hoe beter een aannemer een offerte voor je kan opstellen.

Heb je een iets ingewikkeldere verbouwing? Neem dan een architect in de arm die tekeningen voor je kan maken en het contact met de aannemer kan overnemen.

 

Zorg altijd voor duidelijke afspraken met de verschillende partijen, zoals aannemer en architect. Dit om te voorkomen dat je tijdens de verbouwing meer uitgeeft dan je begroot hebt en kunt financieren.

Verbouwing financieren

Hoe ga je je verbouwing financieren? Afhankelijk van je persoonlijke situatie en omvang van de financiering, heb je verschillende mogelijkheden.

  • Spaargeld gebruiken of
  • Een aanvullende hypotheek of
  • Een persoonlijke lening afsluiten

Voor het afsluiten van een (aanvullende) hypotheek gelden de meest recente hypotheekregels. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je totale hypotheek niet meer dan 100% van je marktwaarde van de woning mag bedragen, ook na de verbouwing. Vraag dit goed na bij je hypotheekadviseur en bespreek ook de mogelijkheden voor de hypotheekrente aftrek.

Let op: Stijgt de marktwaarde van je woning door een verbouwing? Dan kan dit gevolgen hebben voor de WOZ waarde van je woning en daarmee voor je eigen woning forfait in je aangifte inkomstenbelasting. Ook een aanvullende lening heeft fiscale gevolgen en dien je mee te nemen bij je aangifte.

Energiebesparende maatregelen

De overheid stelt subsidie beschikbaar voor huiseigenaren die energiebesparende maatregelen nemen. Om hiervoor in aanmerking te komen, zijn er een aantal voorwaarden:

  • Het moet gaan om minimaal twee energiebesparende maatregelen
  • De subsidie kan alleen achteraf worden aangevraagd, wanneer je de maatregelen al hebt genomen en geïnstalleerd
  • Na 15 augustus 2019 komen alleen maatregelen die door een bouwbedrijf zijn uitgevoerd, in aanmerking; en
  • Per woning wordt één keer subsidie verstrekt.

Het is mogelijk om subsidies met een financiering te combineren, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een zonneboiler en isolatie van je woning. Hypotheekverstrekkers hebben de mogelijkheid om de kosten voor energiebesparende maatregelen mee te financieren tot maximaal 106% van de woningwaarde. Ga je je verbouwing financiering met een lening? Dan komt je (aanvullende) hypotheek in een depot terecht.

Bouwdepot

Hoe werkt een bouwdepot? Hierin komt je financiering die je hebt aangetrokken, terecht. Je dient nota’s in van bijvoorbeeld de aannemer. Zodra je hypotheekverstrekker heeft gecontroleerd dat het daadwerkelijk gaat om nota’s voor de verbouwing, komt dit geld vanuit je bouwdepot vrij zodat je de nota’s kunt betalen.

Over dit bedrag in je bouwdepot ontvang je rente. Omdat je vanuit dit depot je kosten betaalt, wordt deze rente steeds minder. Aan de andere kant betaal je wel rente over je hypotheek. Het verschil tussen de te betalen en de te ontvangen rente wordt steeds groter. De Belastingdienst geeft aan dat je gedurende de eerste twee jaar na het afsluiten van je hypotheek dit verschil mag aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Let op: Ga je een verbouwing uitvoeren aan je woning die minimaal twee jaar oud is? Dan vallen werkzaamheden zoals stukadoren, isoleren, schilderen of behangen onder het 9% BTW tarief.

Vragen over je verbouwing?

Ben je van plan om te gaan verbouwen en wil je weten wat het effect is op je hypotheek? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw hypotheek? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

Over Marjan Heemskerk

Marjan Heemskerk schrijft voor Hypotrust over alles wat met hypotheken te maken heeft. Sinds 2016 blogt en vlogt zij over financiën op thehappyfinancial.com. Met haar blogs en vlogs wil zij laten zien dat financiën helemaal niet zo saai en ingewikkeld zijn als vaak gedacht wordt, maar juist leuk en interessant als je eenmaal weet waar je moet beginnen. Marjan schrijft zowel vanuit haar persoonlijke ervaringen, maar heeft ook ruim 10 jaar als Register Accountant (RA) gewerkt.