Blog: Nationale Hypotheek Garantie: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Wanneer je op zoek bent naar een woning en een bijbehorende hypotheek, ben je het begrip wellicht al tegengekomen: de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Maar wat houdt de Nationale Hypotheek Garantie eigenlijk in? Wat zijn de voordelen van het afsluiten van een hypotheek met deze garantie?

Wat is Nationale Hypotheek Garantie

Voor je waardevolle objecten sluit je een verzekering af. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) vindt dat dit ook voor je grootste aankoop moet kunnen gelden. Daarom hebben zij NHG in het leven geroepen.

Hiermee kun je, onder voorwaarden, met een NHG meer zekerheid krijgen over je hypotheek. Een hypotheek met NHG zorgt ervoor dat deze verantwoord is en blijft. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Je hebt door een NHG hypotheek niet alleen een lagere rente en dus lagere maandlasten, maar ook kan NHG in uiterste gevallen een eventuele restschuld van je overnemen. Een NHG kun je daarom zien als een soort verzekering voor je hypotheek om financiële risico’s af te dekken.

Hoeveel kun je lenen met Nationale Hypotheek Garantie?

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), heeft richtlijnen opgesteld voor verantwoord lenen. Een hypotheek met NHG voldoet aan deze normen waardoor je weet dat je hypotheek past bij je inkomen.

Het maximale aankoopbedrag van je woning mag met NHG maximaal 310.000 euro (grens vanaf 1 januari 2020) zijn. Neem je energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Dan kan je maximale hypotheek met NHG oplopen tot 328.600 euro. Dit additionele bedrag moet je wel volledig te besteden aan energiebesparende maatregelen.

Wil je je huidige lening verhogen omdat je gaat verbouwen of omdat jij en je partner uit elkaar gaan en jij de hypotheek overneemt? Dan kun je de extra lening mogelijk met NHG afsluiten. Vraag je adviseur naar de mogelijkheden.

Let op: Ook als ondernemer kom je in aanmerking voor een NHG. Vanaf 1 januari 2019 geldt dat je een Inkomensverklaring Ondernemers dient aan te leveren. Je moet dan wel minimaal 12 maanden ondernemer zijn.

Wat zijn de voordelen van Nationale Hypotheek Garantie?

Door een hypotheek met NHG weet je dat je hypotheek past bij je inkomen en dat je niet te veel leent. Op deze manier houd je naast je woonlasten ook voldoende geld over voor bijvoorbeeld verzekeringen, vervoer en boodschappen. Een lening met NHG voldoet automatisch aan de richtlijnen van het Nibud voor verantwoord lenen.

Lagere rente met NHG

De rente die je over jouw hypotheek moet betalen hangt onder andere af van de verhouding van jouw hypotheek tot de waarde van de woning. Voor leningen met NHG geldt dit niet, deze rente is niet afhankelijk van deze verhouding. Zo is bijvoorbeeld bij een hypotheek die gelijk is aan de waarde van jouw woning de rente bij een hypotheek met NHG gemiddeld 1,0%  lager dan bij een hypotheek zonder NHG.

Vangnet voor wijzigingen in je persoonlijke situatie

In iedere persoonlijke situatie kunnen zich onverwachte wijzigingen voordoen die er bijvoorbeeld in resulteren dat je je hypotheek (tijdelijk) niet kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, uit elkaar gaan of overlijden van je partner. In zo’n geval is het fijn om een vangnet te hebben in de vorm van een NHG.

Kom je in een dergelijke situatie terecht en kun je je hypotheek (tijdelijk) niet meer betalen? Dan ga je in overleg met je hypotheekverstrekker en NHG om te kijken naar mogelijke oplossingen.

Heb je bijvoorbeeld te maken met een betalingsachterstand? NHG kijkt met je mee door middel van het aanbieden van een budgetcoach. Of ze spreken een betalingsregeling met je af waarbij je je betalingsachterstand in delen kunt betalen.

Is er in jouw persoonlijke situatie echt geen andere oplossing dan een verkoop van je woning en krijg je als gevolg daarvan te maken met een restschuld? Dan kun je met NHG in aanmerking komen voor het kwijtschelden van je restschuld.

Wat kost Nationale Hypotheek Garantie?

Voor deze voordelen betaal je eenmalig een borgtochtprovisie van 0,7% over het totale hypotheekbedrag. Let op: Deze provisie is aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Door een lagere rente die je betaalt, heb je deze kosten relatief snel terugverdiend. Laat het wel goed uitrekenen door je hypotheekadviseur zodat je minder financiële risico’s loopt.

Vragen over de Nationale Hypotheek Garantie

Je hypotheek afsluiten met NHG doe je via je hypotheekadviseur. Bespreek daarom jouw mogelijkheden met je hypotheekadviseur.

Over Marjan Heemskerk

Marjan Heemskerk schrijft voor Hypotrust over alles wat met hypotheken te maken heeft. Sinds 2016 blogt en vlogt zij over financiën op thehappyfinancial.com. Met haar blogs en vlogs wil zij laten zien dat financiën helemaal niet zo saai en ingewikkeld zijn als vaak gedacht wordt, maar juist leuk en interessant als je eenmaal weet waar je moet beginnen. Marjan schrijft zowel vanuit haar persoonlijke ervaringen, maar heeft ook ruim 10 jaar als Register Accountant (RA) gewerkt.