Wijzigingen op de hypotheekmarkt in 2021

Nieuw jaar, nieuwe regels? Ja, ook in 2021 zijn er weer enkele veranderingen op de hypotheekmarkt. Met welke veranderingen moet je rekening houden bij het afsluiten van een hypotheek voor jouw droomwoning? En wat betekenen de wijzigingen voor je huidige hypotheek? Wij sommen de belangrijkste veranderingen voor jou op.

Veranderingen bij het afsluiten van een hypotheek

Heb je jouw droomwoning gevonden en ben je nu op zoek naar een lening? Goed nieuws! De veranderingen in de hypotheekmarkt in 2021 zijn over het algemeen positief voor woningkopers die (voor het eerst) een hypotheek willen afsluiten. Toch blijft het een spannende stap om een financiële verplichting voor een lange tijd aan te gaan. Bekijk daarom altijd online hoeveel je kunt lenen of welke lening het beste bij jou past. Je kunt er ook voor kiezen om je te laten adviseren door een (onafhankelijke) hypotheekadviseur. Ben je benieuwd welke adviseur bij jou in de buurt zit? Check het snel via onze locator.

Meer hypotheek voor tweeverdieners

In 2021 mogen tweeverdieners 90% van het laagste inkomen meetellen bij het berekenen van de maximale hypotheek. In 2020 was dit al gestegen van 70% naar 80%. Tweeverdieners kunnen zo in het nieuwe jaar dus opnieuw meer lenen.

Verhoging NHG-grens naar €325.000

Net zoals in 2020, stijgt ook dit jaar de NHG-grens. Dit is vooral om de woningmarkt toegankelijk te houden voor kopers, ondanks de gestegen huizenprijzen. Je kan nu een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten als de marktwaarde van je woning niet hoger ligt dan €325.000. Neem je energiebesparende maatregelen voor je woning? Dan mag je tot €344.500 lenen, wat betekent dat je meer mag lenen dan de waarde van je woning. Dit bedrag moet natuurlijk wel volledig geïnvesteerd worden in energiebesparende voorzieningen.

Ook voor senioren worden de NHG-regels gemakkelijker.

Starters betalen geen overdrachtsbelasting

Ook voor jonge starters is er goed nieuws. Vanaf 1 januari 2021 geldt er een startersregeling voor kopers tussen de 18 en 34 jaar waarbij de overdrachtsbelasting van 2% vervalt. Starters betalen nu dus geen overdrachtsbelasting meer, waardoor het financieel haalbaarder wordt om een eigen woning te kopen. Er zijn wel enkele voorwaarden om te kunnen genieten van deze vrijstelling:

  • Je bent tussen de 18 en 34 jaar.
  • Je hebt nog nooit eerder gebruik gemaakt van deze startersvrijstelling.
  • Je gaat zelf voor een langere tijd in het huis wonen. De woning moet dus je hoofdverblijfplaats worden.
  • Koop je een woning met twee of meer personen? Dan wordt de regeling berekend op ieders deel van de woning en wordt er per persoon bekeken of ze gebruik kunnen maken van deze vrijstelling. Ben jij bijvoorbeeld 33 jaar (en je voldoet aan de andere voorwaarden) en is je partner 37 jaar? Dan betaal jij 0% overdrachtsbelasting en je partner 2%.

Ben je momenteel al in het bezit van een koopwoning – of had je in het verleden al een koopwoning – en wil je nu een nieuw huis kopen? Ook dan kom je nog in aanmerking voor de startersvrijstelling, zolang je aan alle voorwaarden voldoet.

Maximum van € 400.000 per 1 april

Let op: Wil je vanaf 1 april 2021 nog gebruik maken van de startersvrijstelling? Dan mag de koopsom van je woning niet meer bedragen dan €400.000. Is de waarde van je koopwoning hoger? Dan betaal je alsnog 2% overdrachtsbelasting.

Ook doorstromers en huizenkopers die niet aan alle voorwaarden voldoen, betalen gewoon 2% overdrachtsbelasting.

Beleggers betalen echter 8% overdrachtsbelasting

Minder goed nieuws voor wie een huis gaat kopen en er niet zelf in gaat wonen. Zij betalen vanaf 2021 namelijk 8% overdrachtsbelasting. Dit verhoogde tarief geldt bijvoorbeeld voor beleggers, mensen die een vakantiewoning kopen of ouders die een woning voor hun kind kopen.

Veranderingen bij een lopende hypotheek

Naast de veranderingen voor het afsluiten van een hypotheek, zijn er in 2021 ook veranderingen voor bestaande hypotheken waar je rekening mee moet houden.

Hypotheekrenteaftrek opnieuw naar beneden

Huizenbezitters die met hun inkomen in de hoogste belastingschijf vallen, en dus meer dan €68.507 verdienen, voelen ook in 2021 de snelle afbouw van de hypotheekrenteaftrek. De maximale aftrekbare kosten voor de eigen woning dalen van 46% in 2020 naar 43% in 2021.

Dit percentage zal ieder jaar verder dalen, totdat het belastingvoordeel gelijk is voor alle belastingbetalers, ongeveer 37% in 2023.

Eigenwoningforfait ook verlaagd

In 2021 betaal je minder belasting over het bezit van een eigen woning met een WOZ-waarde tussen €75.000 en €1.110.000. Het eigenwoningforfait daalt van 0,6% in 2020 naar 0,5% van de WOZ-waarde. Met deze verlaging worden huizenbezitters gecompenseerd voor de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

Voordeel ‘Wet Hillen’ daalt verder

Voor huizenbezitters waarvan het eigenwoningforfait hoger is dan de hypotheekrenteaftrek, daalt het belastingvoordeel. Dit positief saldo komt voor bij mensen met een kleine of volledig afbetaalde hypotheek. De ‘Wet Hillen’ verlaagde dit positieve saldo tot nul door een extra aftrek, waardoor huizenbezitters geen inkomstenbelasting moesten betalen over de WOZ-waarde van hun woning bij een afgeloste hypotheek. Sinds 2019 is het voordeel van ‘Wet Hillen’ lager, omdat het elk jaar daalt met 3,33%. In 2021 wordt dus nog maar 90% van het verschil tussen de eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek gecompenseerd, wat betekent dat je over 10% van het positieve saldo toch inkomstenbelasting moet betalen.

Een huis kopen in 2021?

Zoals je leest verandert er dit jaar weer het een en ander in de huizenmarkt. Sta jij op het punt om een huis te kopen of wil jij je lopende hypotheek eens grondig onder de loep nemen? Je kunt ervoor kiezen om hiervoor een adviseur te raadplegen. Je vind er gemakkelijk eentje bij jou in de buurt via onze locator.

Over deze blog

Deze blog is geschreven in samenwerking met Topcompare