hypotheekvormen

Geld dat je leent moet je ook terugbetalen. Dat kun je op een paar manieren doen. Hieronder leggen we de verschillende hypotheekvormen uit.

Het hangt van je persoonlijke en financiële situatie af hoe je de lening kunt en wilt terugbetalen. Je adviseur vertelt je uit welke manieren je kunt kiezen. Je kiest zelf welke manier het beste bij je past.

Kijk hierbij niet alleen naar je situatie op dit moment, maar ook naar later. Misschien ga je met pensioen tijdens de looptijd van je lening? Misschien krijg je kinderen en ga je samen minder werken? Allemaal mogelijkheden die veel kunnen veranderen in het bedrag dat je elke maand wilt en kunt betalen voor je lening.

Lees hieronder meer over de hypotheekvormen die Hypotrust voor nieuw af te sluiten hypotheken aanbiedt.

Annuïtair terugbetalen werkt zo

Je betaalt iedere maand rente voor je lening. Daarnaast betaal je iedere maand een bedrag terug.  Bij elkaar opgeteld is dat het bedrag dat je per maand betaalt. Dat bedrag blijft gelijk tot het rentepercentage verandert.

Maar je krijgt ook geld terug van de Belastingdienst als je de rente mag aftrekken. Het bedrag dat je kunt terugkrijgen, wordt iedere maand kleiner. Dat komt zo. Aan het begin bestaat het bedrag dat je betaalt voor een groot deel uit rente en voor een klein deel uit terugbetalen. Doordat je lening door het terugbetalen steeds kleiner wordt, hoef je elke maand een klein beetje minder rente te betalen. Daardoor komt er steeds meer ruimte om terug te betalen. Het totaalbedrag blijft gelijk, maar de verhouding veranderd. Het deel terugbetalen wordt dus steeds groter en het deel rente wordt steeds kleiner. Daardoor kun je aan het begin veel rente van de belasting aftrekken, en later minder.

Kenmerken

 • Zolang de rente gelijk blijft, betaal je elke maand hetzelfde bedrag
 • Je betaalt iedere maand een deel van je lening terug. Dat deel wordt steeds groter
 • Je lening wordt steeds kleiner
 • Dat betekent dat je iedere maand minder aan rente betaalt
 • En dat je steeds minder geld terugkrijgt van de Belastingdienst
 • Aan het einde van de looptijd heb je de lening helemaal terugbetaald

Let op!
Misschien krijg je in de toekomst minder of helemaal niets terug van de Belastingdienst. Er is namelijk een maximale periode dat je recht hebt op renteaftrek. De overheid verlaagt daarnaast de maximale renteaftrek. Hou er bij het afsluiten van je lening rekening mee dat je de mogelijk hogere maandlasten ook in de toekomst kunt en wilt blijven betalen.

Lineair terugbetalen werkt zo

Je betaalt iedere maand rente voor je lening. Daarnaast betaal je iedere maand een bedrag terug. We delen je lening door het aantal maanden waarin je terugbetaalt. Meestal zijn dat 360 maanden (30 jaar). Iedere maand betaal je hetzelfde deel terug. En iedere maand betaal je rente voor het bedrag dat je dan nog leent. Dat betekent dat je aan het begin veel per maand betaalt. Want dan betaal je nog veel rente. Je lening wordt steeds kleiner, omdat je iedere maand iets terugbetaalt. Het bedrag dat je aan rente betaalt, wordt daardoor ook kleiner.

Je krijgt misschien geld terug van de Belastingdienst als je de rente mag aftrekken. Het bedrag dat je kunt terugkrijgen, wordt iedere maand kleiner. Dat komt zo. Je betaalt elke maand minder rente, omdat je elke maand terugbetaalt. Hoe minder rente je betaalt, hoe minder je van de belasting kunt aftrekken. Het totale bedrag dat je na 30 jaar aan rente hebt betaald is lager dan bij de andere manieren van terugbetalen.

Kenmerken

 • Je betaalt iedere maand hetzelfde deel van je lening terug
 • Je lening wordt steeds kleiner
 • Je betaalt iedere maand rente voor het bedrag van de lening die je op dat moment hebt
 • Dat betekent dat je steeds minder aan rente betaalt
 • En dat je steeds minder geld terugkrijgt van de Belastingdienst
 • Aan het einde van de looptijd heb je de lening helemaal terugbetaald
 • De rente voor een aflossingsvrije lening kan hogere zijn dan de rente voor een annuïteiten of lineaire lening

Let op!

Misschien krijg je in de toekomst minder of helemaal niets terug van de Belastingdienst. Er is namelijk een maximale periode dat u recht heeft op renteaftrek. De overheid verlaagt de maximale renteaftrek. Hou er bij het afsluiten van uw hypotheek rekening mee dat u de mogelijk hogere netto maandlasten ook in de toekomst kunt en wilt blijven betalen.

Aflossingsvrij werkt zo

Je betaalt iedere maand rente over het hele bedrag dat je hebt geleend. Tussendoor betaal je niets van je lening terug. Doordat je tussendoor niet terugbetaalt, is het maandelijks te betalen bedrag bij een aflossingsvrije lening lager dan bij lineaire of annuïteiten lening met dezelfde rente. let op, bij een aantal producten is de rente die u voor een aflossingsvrije lening moet betalen hoger dan de rente voor een annuïteiten of lineaire lening.

Je lening blijft tijdens de looptijd gelijk. Op de einddatum van de lening moet u de hele lening in 1 keer terugbetalen. Je mag zelf weten hoe je dat doet. Misschien wil je het huis verkopen, misschien spaar je en kun je daarmee terugbetalen. Of misschien wil  en kun je een nieuwe hypotheek afsluiten waarmee je de aflossingsvrije hypotheek terugbetaald.

Zolang de rente hetzelfde blijft, betaal je iedere maand evenveel. Dat komt doordat je lening niet verandert. Je spreekt met de bank af hoe lang de rente hetzelfde blijft. Als de rente verandert, verandert ook het bedrag dat je betaalt en het bedrag dat je kunt  terugkrijgen van de Belastingdienst.

Je kunt voor aflossingsvrije hypotheken die je na 1 januari 2013 hebt afgesloten geen rente aftrekken van de belastingen. Had je daarvoor al een aflossingsvrije hypotheek? Dan kan dit misschien nog wel.

Kenmerken

 • Je betaalt iedere maand rente voor het hele bedrag van je lening
 • Je betaalt iedere maand hetzelfde bedrag aan rente, totdat het rentepercentage verandert
 • Je betaalt een laag bedrag per maand vergeleken bij andere manieren van terugbetalen
 • Je betaalt tijdens de looptijd van je lening niets terug
 • Je betaalt je lening aan het einde van de looptijd in 1 keer terug. Je mag zelf weten hoe je dat doet. Je kunt je huis verkopen, een nieuwe hypotheek afsluiten of bijvoorbeeld spaargeld of ene schenking gebruiken

Let op!

 • Je mag maximaal de helft van de waarde van je woningaflossingsvrij lenen
 • Sluit je nu een nieuwe aflossingsvrije hypotheek en kun je een bedrag terugvragen aan de Belastingdienst? Hou er dan rekening mee dat je misschien in de toekomst minder of helemaal niets terugkrijgt van de Belastingdienst. Er is namelijk een maximale periode dat u recht heeft op renteaftrek. Daarnaast gaat de overheid de maximale renteaftrek verlagen. Hou er tijdens de looptijd van je hypotheek rekening mee dat je de mogelijk hogere netto maandlasten ook in de toekomst kunt en wilt blijven betalen.