Toegankelijkheid links Ga naar de hoofdinhoud

Aflossingsvrije hypotheek terugbetalen

Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan betaal je tijdens de looptijd niets terug. Dat is geen probleem als je er maar voor zorgt dat je aan het einde van de looptijd voldoende geld hebt om de lening terug te betalen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van geld dat je zelf spaart, via een spaarverzekering of via een erfenis.

Kun je de aflossingsvrije hypotheek terugbetalen? Het is belangrijk hier aan het begin én tussentijds op te letten. Wij zetten de belangrijkste stappen voor je op een rij.

Check stap voor stap

Controleer welke aflosvorm je hebt. Dit kan via Mijn Hypotrust. Is jouw hypotheek aflossingsvrij? Ga naar stap 2.

Zoek de einddatum van je lening op.

Welk bedrag moet je op de einddatum terugbetalen?

Keert een verzekering op de einddatum voldoende uit? Heb je tegen die tijd voldoende spaargeld? Kun je een nieuwe hypotheek sluiten? Of brengt je woning bij verkoop tegen die tijd voldoende op?

Heb je na de vorige controles nog twijfel of je de lening kunt terugbetalen? Je kunt verschillende acties ondernemen om te zorgen dat je voldoende geld hebt om terug te betalen.

Weet je hoe je je aflossingsvrije hypotheek gaat terugbetalen en past dit nog bij je wensen? Dat is fijn. Dan heb je waarschijnlijk de juiste manier van terugbetalen gekozen. Een aflossingsvrije hypotheek eerder terugbetalen is namelijk geen verplichting! Het is met name belangrijk dat je weet hoe je lening in elkaar zit en wat je hebt geregeld om de hypotheek aan het einde van de looptijd terug te betalen. En neem nu voorzorgsmaatregelen als je situatie in de toekomst gaat veranderen.

Belangrijkste misverstanden

Heb je de controles gedaan en ben je blij met je aflossingsvrije hypotheek? Mooi! Zolang je maar weet hoe je aan het einde van de looptijd terug gaat betalen. Let op! Er bestaan veel misverstanden over het terugbetalen.

Waarom is een hypotheek afsluiten niet vanzelfsprekend?

  1. Rente is maar 30 jaar aftrekbaar van de belasting. Als die 30 jaar voorbij zijn, gaan je maandlasten stijgen. Hierdoor kun je minder lenen en ook minder sparen om je aflossingsvrije lening terug te betalen.
  2. Je inkomen wordt opnieuw beoordeeld bij een nieuwe hypotheek en kan tegen die tijd lager zijn, doordat je met pensioen gaat.
  3. Regels om een nieuwe lening te krijgen worden steeds strenger. Het is dus maar de vraag of je nog steeds een nieuwe lening kunt krijgen.

Tips

  • Is je woning nog genoeg waard bij een eventuele verkoop? Controleer het jaarlijks aan de hand van je WOZ-waarde.
  • Houd de actuele hypotheekrente in de gaten. Misschien kun je je rente verlagen en daardoor extra sparen of terugbetalen.
  • Heb je een verzekering waarin je waarde opbouwt? Bekijk dan jaarlijks of je het eindbedrag gaat halen.
  • Twijfel je wat je moet doen of wil je je hele financiële situatie laten beoordelen? Neem dan contact op met een financieel adviseur, zodat je samen tot de beste oplossing kunt komen. Ook kun je eens kijken op de websites van het NibudVereniging Eigen Huisde Consumentenbond en Aflossingsblij. Zij publiceren regelmatig artikelen en onderzoeken over het onderwerp aflossingsvrij.

Benieuwd of jouw hypotheekvorm nog bij je past?

Bespreek de mogelijkheden met een adviseur.