Transcript bij de video 'Hypotrust Verheldert: Aflossen'
Stel je hebt aan het einde van het jaar flink wat geld gespaard en je vraagt je af wat je ermee kunt doen. Laat je het staan op je spaarrekening of kies je er toch voor om extra af te lossen op je hypotheek? In deze video bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van die laatste optie.
Bij het bepalen van de rente houden we rekening met de risicoklasse waarin jouw hypotheek valt. De risicoklasse wordt bepaald door de verhouding tussen het bedrag dat je leent en de waarde van jouw woning. Hoe hoger de risicoklasse, hoe hoger de risico-opslag en daarmee ook de rente.
Als je voldoende geld aflost, kan het betekenen dat je in een lagere risicoklasse valt, waardoor de risico-opslag omlaaggaat en je maandlasten lager worden. Naast het verlagen van je maandlasten heeft aflossen nog meer voordelen. Zo verklein je de kans dat je een restschuld overhoudt als je het huis verkoopt. En misschien heb je wel veel spaargeld waar je vermogensbelasting over moet betalen.
Als de spaarrente laag is, dan kan het een voordeligere optie zijn om jouw spaargeld in je huis te steken. Bedenk wel dat je niet zomaar elk bedrag kunt aflossen. Bij de meeste hypotheken kan je tot 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag vergoedingsvrij aflossen. Heb je een hypotheek van € 250.000, dan mag je ieder jaar € 25.000 vergoedingsvrij aflossen. Wil je meer aflossen, dan zal je hier helaas een vergoeding voor moeten betalen.
Daarnaast kan je ook minder makkelijk bij het geld als je dit in de toekomst toch nodig blijkt te hebben. Zorg er dan ook altijd voor dat je een potje achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven.
Wil je graag advies over wat voor jou de beste oplossing is? Bespreek het dan eens met een adviseur. Op onze website vind je altijd een adviseur bij jou in de buurt.