Transcript bij de video 'Hypotrust Verheldert: Hypotheekvormen'
Er zijn een aantal belangrijke onderdelen binnen een hypotheek: de hypotheekrente, het aflossen van de hypotheek en het afdekken van risico's. Zo moet je rekening houden met het risico dat je ineens niet meer aan je financiële verplichtingen kunt voldoen door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of in het geval van overlijden. In deze video meer hierover.
De hypotheekrente is de vergoeding die je aan ons betaalt, omdat je geld voor een langere periode leent. De hoogte van deze rente hangt onder andere af van de waarde van je woning en hoe lang je de rente vast wilt zetten: de rentevastperiode. Dit kan voor een korte periode, maar ook voor de volledige looptijd van de hypotheek. Hoe langer de rentevastperiode, hoe meer inzicht je hebt in de lasten voor de komende jaren. Alleen betekent die langere rentevastperiode vaak ook dat de rente hoger is. De meeste hypotheken in Nederland hebben een looptijd van dertig jaar. De hypotheekvorm die je kiest, bepaalt hoe je dit aflost.
- Kies je voor een annuïteitenhypotheek, dan zijn de bruto maandlasten gedurende de looptijd gelijk. In het begin betaal je meer rente en naarmate je langer aflost wordt het aflossingsdeel groter.
- Kies je voor een lineaire hypotheek, dan neemt de schuld elke maand met hetzelfde bedrag af en heb je aan het einde lagere maandlasten dan aan het begin.
- Bij een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd niets af, maar betaal je aan het einde van de looptijd de lening terug. Dit doe je bijvoorbeeld door de verkoop van de woning of met opgebouwd spaargeld.
Zoals je hebt gehoord komen er best wat dingen kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Wil je zeker weten dat de hypotheek je voor nu en later goed past? Dan kan je ervoor kiezen om een adviseur te raadplegen.
Benieuwd welke adviseur er bij jou in de buurt zit? Check het op onze ‘locator’ via de link.