Transcript bij de video 'Hypotrust Verheldert: Rentevastperiode'
Als je een hypotheek afsluit, dan is één van de vragen: hoe lang zet je de rente vast? Ga je voor een korte periode of zet je deze de gehele looptijd vast? Je hebt hier misschien niet direct een antwoord op, want wat zijn precies de voor- en nadelen? In deze video meer over de rentevastperiode.
De rentevastperiode is niets anders dan een afgesproken periode waarin de rente voor jou hetzelfde blijft. Zo weet je zeker wat jouw maandlasten zijn gedurende de periode en kom je niet voor verrassingen te staan.
Je kunt kiezen tussen een variabele rente voor telkens een maand, of een vaste rente tot maximaal dertig jaar. Maar aan die zekerheid hangt wel een prijskaartje. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger het rentepercentage. De geldverstrekker, de partij die jou de hypotheek verstrekt voor je woning, neemt risico's om eventuele rentestijgingen voor je op te vangen. Die hogere rente die je betaalt, kun je dus zien als een soort verzekering tegen rentestijgingen. Kies je voor een kortere periode, dan is het risico voor een grote rentestijging kleiner en betaal je dus minder rente.
Wat bij jou past, hangt eigenlijk helemaal van jouw situatie af. Stijgt jouw inkomen of ben je van plan om minder te gaan werken in de toekomst? Een kortere rentevastperiode zorgt nu voor lagere maandlasten. Maar stel dat de rente over een jaar of twee verdubbeld is. Kun je dat dan betalen met jouw inkomen of extra spaargeld? Of vind je het fijn om voor de lange termijn inzicht te hebben in je woonlasten?
Allemaal overwegingen waar je rekening mee moet houden en waar een adviseur mee kan helpen. Je vindt er gemakkelijk eentje via de ‘locator’ op onze site.