Vrij Leven Hypotheek

Een compleet product voor starters, oversluiters en doorstromers

Ontdek de Vrij Leven Hypotheek

Een huis kopen is al spannend genoeg. Of het nou je eerste huis is of dat je al meer ervaren bent op de woningmarkt. Waar moet je aan denken? Hoeveel gaat het kosten? Maar jouw allerbelangrijkste vraag, kan ik het huis wel kopen? De Vrij Leven Hypotheek maakt het iets minder spannend door een lage rente, weinig kosten en veel flexibiliteit.

Of je nu op zoek gaat naar je eerste huis, doorstroomt naar een volgende woning of als je een lening hebt en wilt oversluiten, bij de Vrij Leven Hypotheek ben je aan het goede adres.

Waarom kies ik voor de Vrij Leven Hypotheek?

De meeste hypotheken in Nederland lijken veel op elkaar. Toch zijn er kleine verschillen tussen de producten die voor jou heel belangrijk kunnen zijn. Ook kunnen verschillen waar je bij het afsluiten niets aan hebt tijdens de looptijd toch heel belangrijk worden. Als je bijvoorbeeld nu je hypotheek over sluit maakt het niet uit of je een overbruggingshypotheek kunt sluiten. Maar ga je over een aantal jaren verhuizen en wil je de hypotheekrente meenemen naar je nieuwe woning, kan diezelfde overbruggingshypotheek ineens wel heel belangrijk zijn.

 • De offerte is 4 maanden geldig. Maar heb je meer tijd nodig, dan kun je de geldigheid verlengen met 2 maanden als je een bestaande woning koopt. En zelfs 8 maanden als je een nieuwbouw woning koopt. Let op, het verlengen van de geldigheid van de offerte kan kosten met zich meebrengen.
 • Je vraagt nu een hypotheek aan en daarna dalen de rentes. Daar wil je natuurlijk graag gebruik van maken. De Vrij Leven Hypotheek neemt jouw zorgen op dit punt weg. Je krijgt altijd de laagste rente tijdens de eerste 3 weken van de geldigheid van je renteaanbod. Maar ook na de eerste 3 weken kun je nog recht hebben op een lagere rente. Is de rente voor jouw hypotheek op het moment dat je bij de notaris tekent of op het moment dat je de geldigheid van je offerte verlengt nog lager geworden, dan betaal je deze lagere rente. Let op, na het verlengen van de geldigheid van je offerte krijg je geen lagere rente meer, ook niet als de rente bij het tekenen bij de notaris nog lager is geworden.
 • Er is nooit sprake van annuleringskosten. Dus mocht de aankoop van je woning toch niet doorgaan hoef je geen zorgen te hebben over eventuele kosten voor het annuleren van je hypotheekaanvraag.
 • Heb je nu al een NHG hypotheek en wil je deze oversluiten naar een Vrij Leven Hypotheek? Normaal zijn de kosten voor NHG dan 0,7% over het hypotheekbedrag. Bij de Vrij Leven Hypotheek kan dit in bepaalde gevallen al voor € 0.

Daarnaast moet je rekening houden met de volgende kenmerken

 • Je kunt als nieuwe klant de Vrij Leven Hypotheek alleen afsluiten als:
  – je deze met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit of.
  – je deze zonder NHG afsluit maar jouw hypotheek minder is dan 80% van de marktwaarde.
 • Heb je al een Vrij Leven Hypotheek en wil je deze verhogen dan mag dat ook zonder NHG tot maximaal 100% van de marktwaarde (106% als je energiebesparende voorzieningen mee leent). Dit geldt ook als je de rente meeneemt naar een nieuwe woning en dan de lening wilt verhogen of in een hogere risicoklasse komt
 • Je bepaalt zelf of je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluit
 • Je kunt de rente tussen 1 en 30 jaar vastzetten
 • Rentemiddeling is mogelijk. Meer hierover lees je hier
 • Ga je verbouwen dan kun je 9 maanden gebruik maken van een bouwdepot. Als je gebruik maakt van het Energiebespaarbudget dan kun je voor dat deel zelfs 12 maanden gebruik maken van een bouwdepot. Koop je een nieuwbouwwoning dan is je bouwdepot zelfs 24 maanden geldig. Je kunt de geldigheid in alle gevallen met 6 maanden verlengen. Op dat moment vervalt wel de rentevergoeding over het bouwdepot

Je adviseur kan je helpen met het bepalen of de Vrij Leven Hypotheek past bij jouw wensen en jouw situatie.

Je lening terugbetalen

Je betaalt de Vrij Leven Hypotheek lineair of annuïtair terug. Als het binnen je situatie en toekomstwensen past kun je de hypotheek op het einde van de looptijd in 1 keer terugbetalen. Dat noemen we  aflossingsvrij. Je mag maximaal 50% van de waarde van jouw woning aflossingsvrij terugbetalen. Hou er ook rekening mee dat je, als starter, de hypotheekrente voor een aflossingsvrije hypotheek niet kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. Je kunt in de hypotheek ook kiezen voor een combinatie van deze vormen van terugbetalen.

Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Nu en in de toekomst. Zorg dat je duidelijk hebt wat deze voor- en nadelen voor jou kunnen betekenen, dit geldt met name voor een aflossingsvrije hypotheek. Niet alleen bij het afsluiten van de hypotheek, maar ook tijdens de looptijd van de hypotheek. Je kunt dit zelf doen maar je kunt hiervoor natuurlijk ook bij een financieel adviseur terecht. Die kan duidelijk maken wat dit voor jouw maandelijkse lasten betekent en waar je bij elke vorm van terugbetalen rekening mee moet houden.

Bij annuïtair betaal je tijdens de hele looptijd van je lening elke maand hetzelfde bedrag. Maar alleen zolang het rentepercentage dat je betaalt gelijk blijft. Dit maandelijkse bedrag bestaat uit een maandelijkse terugbetaling en rente. De terugbetaling neemt een steeds groter deel in van je maandbedrag en de rente daarmee juist een steeds kleiner deel.

Kies je voor lineair, dan betaal je iedere maand een even groot deel van de lening terug. Daarnaast betaal je rente. Omdat de lening iedere maand lager wordt, betaal je iedere maand minder rente.

Kies je voor aflossingsvrij, dan betaal je elke maand alleen de rente over het bedrag dat je hebt geleend. Tijdens de looptijd van de lening betaal je niets terug. Aan het einde van de lening betaal je het hele bedrag in één keer terug. Dit kan bijvoorbeeld met spaargeld, de opbrengt van de verkoop van je huis of het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Controleer nu al of het aannemelijk is dat je tegen die tijd een nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Lees meer over aflossingsvrij.

Lenen met NHG

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) leen je verantwoord en veilig. Bovendien krijg je een flinke korting op je hypotheekrente. Je bespaart al gauw honderden euro’s per jaar. Net zo belangrijk is echter dat als je met NHG leent, en jou niets te verwijten valt, je kans hebt dat je een eventuele restschuld niet terug hoeft te betalen. Deze garantie is niet gratis. Je betaalt hiervoor aan NHG 0,7% van de hoofdsom van je hypotheek. Deze kosten zijn aftrekbaar voor de belasting. Meer informatie over de NHG vind je op www.nhg.nl.

Vrij Leven Hypotheek rentes

Ben je nieuwsgierig geworden naar de rentes voor de Vrij Leven Hypotheek?

Wie is de geldverstrekker van dit product?

De Vrij Leven Hypotheek wordt verstrekt door de Oostenrijkse bank BAWAG P.S.K., onderdeel van BAWAG Groep.

BAWAG P.S.K. is gevestigd in Wenen, Oostenrijk, met de belangrijkste dochterondernemingen easybank, easyleasing en start:bausparkasse in Oostenrijk, Südwestbank, BFL Leasing GmbH, Health Coevo AG en start:bausparkasse in Duitsland en Zahnärtzkasse AG in Zwitserland. Met 2,5 miljoen klanten is BAWAG P.S.K. een van de grootste banken van Oostenrijk, werkend onder een wel bekend nationaal merk waarbij een laag risico, efficiënt, eenvoudig en transparant bedrijfsmodel gehanteerd wordt, gericht op Oostenrijk, Duitsland en ontwikkelde markten. De bank bedient particulieren, MKB en groot-zakelijke klanten met uitgebreide spaar-, betalings-, krediet-, leasing-, investerings-, bouw-, factoring- en verzekeringsproducten en diensten via verschillende online en offline kanalen. Het leveren van eenvoudige, transparante en allerbeste producten en diensten die voldoen aan de behoeften van de klanten is de consistente strategie voor alle bedrijfseenheden.

Bereken het zelf

Wil je weten hoeveel je maximaal te besteden hebt voor de aankoop van je droomwoning?