Woon Bewust Hypotheek

Bewust en goed doordacht lenen voor uw huis.

Een huis kopen is een grote stap. Het is een keuze voor langere tijd waarbij uw toekomstplannen het uitgangspunt zijn. Soms worden die plannen werkelijkheid, soms ook niet. Daarom wilt u deze beslissing bewust en goed doordacht nemen. Voor nu en in de toekomst. Gelukkig kan dat met de Woon Bewust Hypotheek van Hypotrust. Speciaal voor iedereen die bij het lenen van geld voor zijn woning niet over één nacht ijs wil gaan. Of u nu ondernemer, zzp-er of in loondienst bent.

De Woon Bewust Hypotheek is geschikt als:

 • u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt sluiten
 • u veel overwaarde heeft bij het oversluiten van uw hypotheek
 • u veel eigen middelen heeft bij de aankoop van uw woning

Sluit u de hypotheek zonder NHG? Dan kunt u niet meer lenen dan 85% van de marktwaarde. Dit kan gevolgen hebben als u later wilt verbouwen en een hogere hypotheek nodig heeft. Of als u de rente van uw hypotheek mee wilt nemen naar een nieuwe woning en daar de hypotheek zonder NHG moet sluiten. Bespreek dit goed met uw financieel adviseur. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat dit voor u geen probleem betekent, zeker als u een annuïteiten of lineaire hypotheek sluit.

Voordelen Woon Bewust Hypotheek

 • Sluit u de lening zonder NHG dan daalt uw rente automatisch mee met (extra) terugbetalingen
 • Sluit u de lening zonder NHG dan kunt u de risicoklasse te allen tijde laten aanpassen door het aanleveren van een nieuw taxatierapport
 • Uw offerte is 4 maanden geldig en kunt u met maximaal 2 maanden verlengen
 • De Woon Bewust Hypotheek is mogelijk in combinatie met een Starterslening (SVn)
 • U bepaalt zelf bij wie u de overlijdensrisicoverzekering afsluit
 • De Consumentenbond gaf de Woon Bewust Hypotheek een 7,1 (voor kosten bij het aaanpassen van de hypotheek)
 • Sluit u de lening met NHG dan kunt u bij het aanbrengen van een energiebesparende voorziening (EBV) tot maximaal 106% van de marktwaarde van uw woning lenen.
 • U kunt verschillende manieren van terugbetalen combineren
 • U kunt de rente 1, 5, 10, 15, 20, 25 en 30 jaar vastzetten
 • U kunt de lening meenemen naar een volgende woning via een meeneemregeling

Nadelen Woon Bewust Hypotheek

 • Zonder NHG is de maximale hypotheek 85% van de marktwaarde. Dit kan nadelige gevolgen hebben als u de rente wilt meenemen naar een andere woning of meer wilt lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing
 • Voordeel van de automatisch risicoklasse aanpassing is beperkt, omdat er buiten NHG maar twee risicoklassen zijn

Lenen met NHG

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) leent u verantwoord en veilig. Bovendien krijgt u een flinke korting op uw hypotheekrente. U bespaart al snel honderden euro’s per jaar. Meer informatie over de NHG vindt u op ww.nhg.nl. Een Woon Bewust Hypotheek kunt u ook zonder NHG krijgen.

Een 9,5 voor de Woon Bewust Hypotheek

De Woon Bewust Hypotheek scoorde een 9,5 in een test van de Consumentenbond. De Woon Bewust Hypotheek wijzigt de renteopslag automatisch. Zowel aan het einde van de rentevaste periode, als tijdens deze periode.

Uw lening terugbetalen

U betaalt de Woon Bewust Hypotheek lineair, annuïtair of aflossingsvrij terug. Kiest u voor lineair, dan betaalt u elke maand een even groot deel van de lening terug. Daarnaast betaalt u rente. Omdat uw schuld elke maand lager wordt, betaalt u ook elke maand minder rente.

Bij annuïtair betaalt u tijdens de hele looptijd van uw lening elke maand hetzelfde bedrag terug. Dit bedrag bestaat uit een maandelijkse terugbetaling en rente. De terugbetaling neemt een steeds groter deel in van uw maandbedrag en de rente daarmee juist een steeds kleiner deel.

Kiest u voor aflossingsvrij, dan betaalt u elke maand alleen de rente over het bedrag dat u heeft geleend. Tijdens de looptijd van de lening betaalt u niets terug. Aan het einde van de lening betaalt u het hele bedrag in één keer terug.

Actuele rente

Bent u nieuwsgierig geworden naar de rentes voor nieuw af te sluiten hypotheken? Bekijk hier de actuele rentes.

Bereken het zelf

Wilt u weten hoeveel u maximaal te besteden heeft voor de aankoop van uw droomwoning? Bereken hier uw maximale hypotheek.