Woon Bewust Hypotheek

Bewust en goed doordacht lenen voor je huis.

Een huis kopen is een grote stap. Het is een keuze voor langere tijd waarbij je toekomstplannen het uitgangspunt zijn. Soms worden die plannen werkelijkheid, soms ook niet. Daarom wil je deze beslissing bewust en goed doordacht nemen. Voor nu en in de toekomst. Gelukkig kan dat met de Woon Bewust Hypotheek van Hypotrust. Speciaal voor iedereen die bij het lenen van geld voor zijn woning niet over één nacht ijs wil gaan. Of je nu ondernemer, zzp-er of in loondienst bent.

De Woon Bewust Hypotheek is geschikt als:

 • je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt sluiten
 • je veel overwaarde hebt bij het oversluiten van je hypotheek
 • je veel eigen middelen hebt bij de aankoop van je woning

Sluit je de hypotheek zonder NHG? Dan kun je niet meer lenen dan 85% van de marktwaarde. Dit kan gevolgen hebben als je later wilt verbouwen en een hogere hypotheek nodig hebt. Of als je de rente van je hypotheek mee wilt nemen naar een nieuwe woning en daar de hypotheek zonder NHG moet sluiten. Bespreek dit goed met je financieel adviseur. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat dit voor jou geen probleem betekent, zeker als je voor een annuïteiten of lineaire hypotheek kiest.

Voordelen Woon Bewust Hypotheek

 • Sluit je de lening zonder NHG dan daalt je rente automatisch mee met (extra) terugbetalingen
 • Sluit je de lening zonder NHG dan kun je de risicoklasse te allen tijde laten aanpassen door het aanleveren van een nieuw taxatierapport
 • Je offerte is 4 maanden geldig en kun je met maximaal 2 maanden verlengen
 • De Woon Bewust Hypotheek is mogelijk in combinatie met een Starterslening (SVn)
 • Een overlijdensrisicoverzekering is bij aanvragen zowel met als zonder NHG niet verplicht. Dit geldt ook voor bestaande klanten die een gekoppelde overlijdensrisicoverzekering hebben.
 • Sluit je de lening met NHG dan kun je bij het aanbrengen van een energiebesparende voorziening (EBV) tot maximaal 106% van de marktwaarde van je woning lenen.
 • Je kunt verschillende manieren van terugbetalen combineren
 • Je kunt de rente 1, 5, 10, 15, 20, 25 en 30 jaar vastzetten
 • Je kunt de lening meenemen naar een volgende woning via een meeneemregeling

Woon, maar wees bewust

 • Zonder NHG is de maximale hypotheek 85% van de marktwaarde. Dit kan nadelige gevolgen hebben als je de rente wilt meenemen naar een andere woning of meer wilt lenen voor bijvoorbeeld een verbouwing
 • Voordeel van de automatisch risicoklasse aanpassing is beperkt, omdat er buiten NHG maar twee risicoklassen zijn

Lenen met NHG

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) leen je verantwoord en veilig. Bovendien krijg je een flinke korting op je hypotheekrente. Je bespaart al snel honderden euro’s per jaar. Meer informatie over de NHG vind je op ww.nhg.nl. Een Woon Bewust Hypotheek kun je ook zonder NHG krijgen.

Een 9,5 voor de Woon Bewust Hypotheek

De Woon Bewust Hypotheek scoorde een 9,5 in een test van de Consumentenbond. De Woon Bewust Hypotheek wijzigt de renteopslag automatisch. Zowel aan het einde van de rentevaste periode, als tijdens deze periode.

Je lening terugbetalen

Je betaalt de Woon Bewust Hypotheek lineair, annuïtair of aflossingsvrij terug. Kies je voor lineair, dan betaal je elke maand een even groot deel van de lening terug. Daarnaast betaal je rente. Omdat je schuld elke maand lager wordt, betaal je ook elke maand minder rente.

Bij annuïtair betaal je zolang het rentepercentage dat je betaalt gelijk blijft, tijdens de hele looptijd van je lening elke maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit een maandelijkse terugbetaling en rente. De terugbetaling neemt een steeds groter deel in van je maandbedrag en de rente daarmee juist een steeds kleiner deel.

Kies je voor aflossingsvrij, dan betaal je elke maand alleen de rente over het bedrag dat je hebt geleend. Tijdens de looptijd van de lening betaal je niets terug. Aan het einde van de lening betaal je het hele bedrag in één keer terug.

Actuele rente

Ben je nieuwsgierig geworden naar de rentes voor nieuw af te sluiten hypotheken? Bekijk hier de actuele rentes.

Bereken het zelf

Wil je weten hoeveel je maximaal te besteden hebt voor de aankoop van je droomwoning? Bereken hier je maximale hypotheek.