lening

lening

Je lening eerder terugbetalen heeft voor- en nadelen. Voor sommige mensen kan het verstandiger zijn om extra te sparen. Wil je weten wat in jouw persoonlijke situatie de beste keuze is? Vraag dan advies aan een adviseur bij jou in de buurt. Zoek je adviseur.

Wil je een bedrag eerder terugbetalen? Dan hoef je hiervoor niet naar je adviseur. Toch kan het verstandig zijn om dit wel te doen. Het kan namelijk zijn dat sparen in jouw persoonlijke situatie beter is dan eerder terugbetalen. Je adviseur kan je helpen om je keuze te maken. Het kan zijn dat je financieel adviseur hier kosten voor rekent. Vraag daarom altijd vooraf naar de kosten voor het advies. Zoek een adviseur bij jou in de buurt.

Je mag jaarlijks 10% van het origineel geleende bedrag extra terugbetalen zonder hiervoor een vergoeding te betalen. Heb je de OK Hypotheek (Argenta Nederland)? Dan mag je jaarlijks 15% vergoedingsvrij terugbetalen. Welke lening je hebt, vind je terug in de welkomstbrief of in Mijn Hypotrust. Als je niet aangeeft op welk leningdeel je wilt terugbetalen, houden wij deze volgorde aan.

Wil je meer dan het vergoedingsvrije bedrag extra terugbetalen? Dan betaal je een vergoeding. De vergoeding wordt berekend over het leningdeel waarop je extra terugbetaald.

Terugbetalen via Mijn Hypotrust

 1. Via Mijn Hypotrust kun je zien welk bedrag vergoedingsvrij kan worden afgelost en de eventuele vergoeding berekenen
 2. Kies het leningdeel waarop je een extra bedrag wilt terugbetalen
 3. Maak het bedrag over via iDEAL*. Je ziet dan gelijk wat je nieuwe maandbedrag wordt

*Let op! Heb je als geldverstrekker Quion 6 BV, Quion 10 BV of Quion 17 BV? Dan is terugbetalen via iDEAL via Mijn Hypotrust niet mogelijk. Je kunt het bedrag overmaken via een bankoverschrijving.

Extra terugbetalen via een bankoverschrijving 

 1. Je moet het bedrag dat je extra terugbetaalt zelf overmaken. Het bedrag schrijven we niet van je bankrekening af
 2. Maak het bedrag over naar het rekeningnummer waarmee maandelijks een bedrag van je rekening wordt afgeschreven
 3. Wil je weten welke vergoeding je eventueel moet betalen bij extra terugbetalen? Neem dan contact met ons op. Wij maken voor jou een informatieve brief over extra terugbetalen
 4. Stuur je verzoek voor informatie op naar: terugbetalen@hypotrust.nl

Meer informatie over extra terugbetalen vind je op deze pagina.

Nee, wanneer je in 2019 een bedrag overmaakt en wij ontvangen dit ook in 2019, dan wordt dit ook in 2019 geregistreerd. Als je een bedrag wilt terugbetalen dat gaat over het jaar 2020, dan kan dit pas vanaf 1 januari 2020. Lees hier meer over extra terugbetalen in 2019.

13 december: uiterste datum voor extra terugbetalen via een bankoverschrijving als het bedrag op de jaaropgave van 2020 moet staan. Let op: dit geldt alleen wanneer je meer dan 210% van de maandtermijn van de hypotheek overmaakt en het geen hybride- of spaarhypotheek betreft.

20 december: uiterste datum voor extra terugbetalen via Ideal in Mijn Hypotrust als het bedrag op de jaaropgave van 2020 moet staan. Let op: dit geldt alleen als je meer dan 210% van de maandtermijn van de hypotheek overmaakt en het geen hybride- of spaarhypotheek betreft.

Op welk deel van je lening je terugbetaalt, dat bepaalt je zelf. Wat voor jou slim is, ligt aan je persoonlijk situatie én je leningvormen. Met sommige leningvormen weet je zeker dat je aan het einde van de looptijd de hele lening hebt terugbetaald. Dit is bijvoorbeeld bij een annuïteiten-, lineaire- of (bank)spaarlening het geval. Andere manieren van terugbetalen hebben minder zekerheid. Bijvoorbeeld een aflossingsvrije lening. Vaak is het de beste keuze om eerder terug te betalen op een leningdeel met de minste zekerheid.

Wil je eerder terugbetalen op een leningdeel waarvoor je spaart? Dan kan dit niet altijd. Je moet je namelijk ook houden aan allerlei fiscale regels. Hierover heb je afspraken gemaakt toen je de lening afsloot.

Let op: als je niet aangeeft op welk leningdeel je wilt terugbetalen, houden wij onderstaande volgorde aan:

 • Een leningdeel dat bestaat uit subsidie* of (gedeeltelijk) een consumptief bedrag
 • Een aflossingsvrij deel
 • Heb je meer aflossingsvrije leningdelen? Dan kiezen we voor het leningdeel met de hoogste rente
 • Zijn de rentepercentages op de aflossingsvrije leningdelen gelijk? Dan kiezen we voor het aflossingsvrije leningdeel met het laagste bedrag
 • Een annuïtair of lineair leningdeel
 • Overige deelleningen

*Heb je een leningdeel dat bestaat uit subsidie, dan kun je hierin geen keuze maken

Wil je meer dan het vergoedingsvrije bedrag extra terugbetalen? Dan betaal je in sommige gevallen een vergoeding. De vergoeding wordt berekend over het leningdeel waarop je extra terugbetaald. Bereken de eventuele vergoeding via Mijn Hypotrust.

Wil je weten wat in jouw persoonlijke situatie de beste keuze is? Vraag dan advies aan je financieel adviseur. Het kan zijn dat je financieel adviseur hier kosten voor rekent. Vraag daarom altijd vooraf naar de kosten voor het advies. Zoek je adviseur.

Op het moment dat je de lening voor je woning afsloot, kocht je geldverstrekker geld in om dit bedrag aan u te kunnen lenen. Je geldverstrekker koopt dit geld in voor dezelfde periode als jij het leent (je rentevast periode). Hiervoor moet je geldverstrekker ook rente betalen. Betaal je eerder terug dan je had afgesproken in de offerte? Dan moet je geldverstrekker deze rente nog wel betalen totdat je rentevast periode is afgelopen.

Is de rente op de hypotheekmarkt op het moment dat je eerder terugbetaalt gelijk of hoger dan je rente? Dan kan je geldverstrekker het geld opnieuw gebruiken en hoef je geen kosten te betalen. Is de rente lager? Dan loopt je geldverstrekker rente mis. Je betaalt dus kosten om de rente te vergoeden die je geldverstrekker misloopt.

Je kunt ieder moment een bedrag terugbetalen op de lening voor je woning. Let op! In sommige gevallen zijn hier kosten aan verbonden. Bereken de eventuele vergoeding via Mijn Hypotrust.

In sommige situaties mag je eerder terugbetalen zonder een vergoeding te betalen. Dit kan zijn aan het einde van je rentevast periode of bij verkoop van de woning. let op: heb je als geldverstrekker Quion 50 B.V.? Dan kun je in het geval van verkoop niet vergoedingsvrij terugbetalen.

Wil je je hypotheek helemaal terugbetalen uit eigen middelen of door het oversluiten van je hypotheek? Dan wordt er in sommige gevallen een vergoeding in rekening gebracht.

Let op: afhankelijk van de hypotheek die je hebt, mag je per kalenderjaar 10% of 15% van het origineel geleende bedrag vergoedingsvrij terugbetalen. Dat geldt ook wanneer je alles terugbetaalt. Het vergoedingsvrije percentage wordt in onderstaande volgorde van je leningdelen afgehaald:

 • Een leningdeel dat bestaat uit subsidie* of een (gedeeltelijk) consumptief bedrag
 • Een aflossingsvrij leningdeel
 • Heb je meer aflossingsvrije leningdelen? Dan kiezen we voor het leningdeel met de hoogste rente
 • Zijn de rentepercentages op de aflossingsvrije leningdelen gelijk? Dan kiezen we voor het aflossingsvrije leningdeel met het laagste bedrag
 • Een annuïtair of lineair leningdeel
 • Overige deelleningen

Via Mijn Hypotrust kun je een voorlopige zogenaamde proforma aflosnota opvragen. De proforma aflosnota is een inschatting van de vergoeding die je moet betalen.

Heb je een voorkeur voor een andere verdeling van het vergoedingsvrije percentage over de verschillende leningdelen? E-mail uw voorkeur naar terugbetalen@hypotrust.nl. Vermeld in de omschrijving ook je contractnummer.

Als je meer geld wilt lenen voor je woning, dan kun je dat op een aantal manieren doen:

 1. Gebruik maken van extra opname mogelijkheid bij een onderhandse inschrijving in het Kadaster. Je moet een onderhandse inschrijving hebben afgesproken met je geldverstrekker tijdens het afsluiten van de lening voor je woning
 2. Een tweede of vervolglening afsluiten
 3. Een consumptieve lening afsluiten

Wil je weten op welke manier je het beste meer geld kunt lenen voor je woning? Neem dan contact op met je adviseur. Je adviseur legt uit wat je mogelijkheden zijn. Je kunt via ons zonder adviseur geen extra geld lenen voor je woning. Vind hier je adviseur.

Om de lening voor je woning over te sluiten naar een andere aanbieder neem je contact op met je adviseur. Vraag je adviseur of de lening van een andere aanbieder beter past bij je persoonlijke situatie. Is dit het geval? Dan neemt je adviseur contact met ons op om je lening over te sluiten naar de nieuwe aanbieder.

Wil je de lening oversluiten naar een geldverstrekker die je de mogelijkheid geeft om je lening online af te sluiten. Dan regel je alles zelf via de website van deze geldverstrekker.

Lees hier meer over je hypotheek oversluiten.

Je kunt je lening op verschillende manieren terugbetalen, dit is je leningvorm. Wil je die veranderen? Bijvoorbeeld door je leven lening omzetten naar een annuïtaire of lineaire lening? Neem dan contact op met je adviseur. Je adviseur legt uit wat je mogelijkheden zijn.

Samen met je adviseur vul je het formulier ‘lening veranderen‘ in.  Nadat wij je informatie hebben ontvangen, beslissen wij of wij de lening voor je kunnen aanpassen.