rente

rente

De rente hangt af van de aanbieder van de lening voor je woning. Een overzicht van alle aanbieders die wij begeleiden en hun rentelijsten vind je hier.

Toen je de lening voor je woning afsloot, heb je gekozen voor één of meerdere rentes die voor een bepaalde periode gelijk blijven. Als die periode is afgelopen (of bijna afloopt), ontvang je van ons een voorstel met nieuwe rentes.

Vervolgens log je in op Mijn Hypotrust. Hier kun je aangeven voor welke nieuwe rentevastperiode je kiest.Wij passen dan je rente aan naar de nieuwe rente die je hebt gekozen. Dit wordt na de datum waarop je huidige rentevast periode afloopt de rente die je betaalt voor de lening.

Je bent niet verplicht om een keuze te maken uit het voorstel met nieuwe rentes dat wij je sturen. Je kunt ook bij andere geldverstrekkers van leningen of banken kijken.

Kies je voor de rente van een andere geldverstrekker? Dan moet je de lening oversluiten. Of dit voor jou interessant én mogelijk is, dat kun je overleggen met je financieel adviseur. Lees hier meer over je hypotheek oversluiten.

Maak je geen keuze uit ons voorstel? En sluit je de lening ook niet over naar een andere aanbieder? Dan passen wij je rente automatisch aan. De rente die wij dan voor jou kiezen staat ook in ons voorstel.

Je kunt je rente van de lening voor je woning vaak op verschillende momenten veranderen:

De rente aanpassen aan het einde van de rentevaste periode.
Wanneer je een lening afsluit spreek je met ons af hoe lang de rente hetzelfde blijft. Dit is de rentevaste periode. Drie maanden voor het einde van de rentevaste periode ontvang je van ons een brief. Hierin staan nieuwe rentepercentages waaruit je kunt kiezen én nieuwe rentevaste periodes.

De rente tijdens de rentevaste periode aanpassen.
Soms kun je de rente ook tijdens de rentevaste periode aanpassen. Dit kunt doen wanneer:

  • De rente erg is gedaald.
    Het kan interessant zijn om je rente tijdens de rentevaste periode aan te passen als de rente erg is gedaald. Je vraagt ons dan om je rentevaste periode aan te passen en je kiest een nieuwe rentevaste periode. Hier betaal je vaak wel kosten voor. Wil je weten of het aanpassen van de rente past bij je persoonlijke situatie? Neem dan contact op met je financieel adviseur. Wilt weten hoeveel je moet betalen als je nu je rentevaste periode zou aanpassen? Vul dan het formulier ‘rente wijzigen’ in.
  • De waarde van je woning erg is gestegen. Wanneer de waarde van je woning erg is gestegen, kun je misschien in een andere risicoklasse komen. Dit kan een lagere rente betekenen.
  • De hoogte van je lening erg is gedaald. Heb je een groot deel van je lening eerder terugbetaald? Dan kun je misschien in een andere risicoklasse komen. Dit kan een lagere rente betekenen.

Wanneer uw rentevaste periode afloopt, mag u zonder kosten uw rente aanpassen. Staat uw rente nog een aantal jaar vast? Dan betaalt u kosten als u de rente wilt aanpassen. Hoeveel u betaalt, hangt af van verschillende dingen, zoals uw huidige rente en het aantal jaar dat deze rente nog vast staat.

Wilt u weten welke kosten wij rekenen als u uw rente nu aanpast? Vul dan het formulier ‘rente wijzigen‘ in. Nadat wij uw formulier hebben ontvangen, sturen wij u een bericht. In dit bericht staat wat u moet betalen om uw rente aan te passen én uit welke rentes u kunt kiezen.

Reageert u niet op dit bericht? Dan houdt u de rente die u nu al heeft. Er verandert dan niets voor u.

Je bent bij het afsluiten van de lening voor je woning ingedeeld in een risicoklasse. De meeste geldverstrekkers bepalen het risico op basis van de hoogte van de lening en de waarde van de woning. Hoe hoger de lening is in verhouding tot de waarde van de woning, hoe meer risico je geldverstrekker loopt. En hoe hoger je risicoklasse. Iedere aanbieder gebruikt een eigen verdeling van deze risicoklassen.

Betaal je delen van je lening terug? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een andere risicoklasse. Heb je een lening met NHG? Dan verandert het verlagen van je risicoklasse vaak niets aan je rente. Voor veel aanbieders is een rente met NHG al de laagste rente. Heb je een lening zonder NHG? Neem dan contact met ons op. Samen met jou bekijken we hoe je risicoklasse verlaagd kan worden. Per geldverstrekker gelden namelijk andere voorwaarden.

Je bent bij het afsluiten van de lening voor je woning ingedeeld in een risicoklasse. Geldverstrekkers bepalen het risico op basis van de hoogte van de lening en de waarde van de woning. Hoe hoger de lening is in verhouding tot de waarde van de woning, hoe meer risico je geldverstrekker loopt. En hoe hoger je risicoklasse. Iedere geldverstrekker gebruikt een eigen verdeling van deze risicoklassen.

Is je woning meer waard geworden en kun je dit aantonen met een taxatierapport (maximaal zes maanden oud) of de WoZ waarde? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een andere risicoklasse. Heb je een lening met NHG? Dan verandert het verlagen van je risicoklasse vaak niets aan je rente. Voor veel geldverstrekkers is een rente met NHG al de laagste rente. Heb je een lening zonder NHG? Neem dan contact met ons op. Samen met jou bekijken we hoe je risicoklasse verlaagd kan worden. Per geldverstrekker gelden namelijk andere voorwaarden.

Wij bieden op dit moment alleen rentemiddelen aan (wordt ook rentemiddeling genoemd) bij de Vrij Leven Hypotheek. We blijven hier wel over in gesprek met de diverse andere  geldverstrekkers achter de hypotheekproducten van Hypotrust.