woning

woning

Wil je je woning verkopen en verwacht je dat de woning minder opbrengt dan de lening voor je woning? Dan moet je je geldverstrekker vooraf toestemming te vragen om de woning met verlies te verkopen. Zeker als je niet voldoende eigen (spaar)geld hebt om het verschil mee terug te betalen.

Wil je je woning verkopen en verwacht je dat de woning meer opbrengt dan de lening voor je woning? Dan heb je meestal geen toestemming nodig.

Je hebt geld geleend om je woning te kopen. Verkoop je de woning voor minder dan het bedrag dat je voor de woning hebt geleend? Dan houd je een stuk lening over: de restschuld. Een restschuld hoeft geen probleem te zijn, als je de restschuld op een andere manier kunt terugbetalen. Bijvoorbeeld met spaargeld of door een persoonlijke lening af te sluiten.

Maar niet iedereen kan een restschuld op een andere manier terugbetalen. Daarom moet je altijd vooraf toestemming vragen aan je geldverstrekker wanneer je je woning wilt verkopen voor minder dan de hoogte van je lening. Zo kan je geldverstrekker bepalen of je de restschuld kunt terugbetalen.

Kun je de restschuld niet terugbetalen? Dan kan het zijn dat je geldverstrekker je geen toestemming geeft om de woning met een restschuld te verkopen.

Wil je je woning verhuren? Dan heb je toestemming nodig van de geldverstrekker van je lening. Vul het formulier ‘toestemming verhuur‘ in. Ook heb je soms toestemming nodig van je gemeente.

Nadat wij je formulier hebben ontvangen, krijg je binnen enkele werkdagen van ons een bericht. Vaak hoor je dan direct of je de woning mag verhuren. Soms vragen wij om extra informatie over je situatie en nemen wij pas daarna een besluit.

Wil je meer informatie over tijdelijk verhuren? Kijk op de website van de Rijksoverheid.

Heb je toestemming om je woning te verhuren? Dan verlies je vaak het recht op aftrek van de rente van de woning in de periode dat je de woning verhuurt. Je financieel adviseur kan je vertellen wat de invloed is op de aftrek van de rente in je situatie.

Heb je toestemming om je woning te verhuren? Dan mag je de woning niet uit de verkoop halen in de tijd dat de woning wordt verhuurd.

Tip! Maak met je huurder duidelijke afspraken over het moment dat de woning wordt verkocht. Leg deze afspraken vast in het huurcontract.

Als je woning onder water staat, is de verwachte verkoopprijs van de woning lager dan de lening die je ervoor hebt afgesloten. Dit betekent dat bij verkoop van de woning een stuk van de lening overblijft: de restschuld. De restschuld kun je niet terugbetalen uit de opbrengst van de verkoop van je woning. Dit stuk van de lening moet je op een andere manier aan je geldverstrekker terugbetalen. Bijvoorbeeld met spaargeld.