uw woning

uw woning

Wilt u uw woning verkopen en verwacht u dat de woning minder opbrengt dan de lening voor uw woning? Dan moet u uw aanbieder vooraf toestemming te vragen om de woning met verlies te verkopen. Zeker als u niet voldoende eigen (spaar)geld heeft om het verschil mee terug te betalen.

Wilt u uw woning verkopen en verwacht u dat de woning meer opbrengt dan de lening voor uw woning? Dan heeft u meestal geen toestemming nodig.

U heeft geld geleend om uw woning te kopen. Verkoopt u de woning voor minder dan het bedrag dat u voor de woning heeft geleend? Dan houdt u een stuk lening over: de restschuld. Een restschuld hoeft geen probleem te zijn, als u de restschuld op een andere manier kunt terugbetalen. Bijvoorbeeld met spaargeld of door een persoonlijke lening af te sluiten.

Maar niet iedereen kan een restschuld op een andere manier terugbetalen. Daarom moet u altijd vooraf toestemming vragen aan uw aanbieder wanneer u uw woning wilt verkopen voor minder dan de hoogte van uw lening. Zo kan uw aanbieder bepalen of u de restschuld kunt terugbetalen.

Kunt u de restschuld niet terugbetalen? Dan kan het zijn dat uw aanbieder u geen toestemming geeft om de woning met een restschuld te verkopen.

Wilt u uw woning verhuren? Dan heeft u toestemming nodig van de aanbieder van uw lening. Vul het formulier ‘toestemming verhuur‘ in. Ook heeft u soms toestemming nodig van uw gemeente.

Nadat wij uw formulier hebben ontvangen, krijgt u binnen enkele werkdagen van ons een bericht. Vaak hoort u dan direct of u de woning mag verhuren. Soms vragen wij om extra informatie over uw situatie en nemen wij pas daarna een besluit.

Wilt u meer informatie over tijdelijk verhuren? Kijk op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u toestemming om uw woning te verhuren? Dan verliest u vaak het recht op aftrek van de rente van de woning in de periode dat u de woning verhuurt. Uw financieel adviseur kan u vertellen wat de invloed is op de aftrek van de rente in uw situatie.

Heeft u toestemming om uw woning te verhuren? Dan mag u de woning niet uit de verkoop halen in de tijd dat de woning wordt verhuurd.

Tip! Maak met uw huurder duidelijke afspraken over het moment dat de woning wordt verkocht. Leg deze afspraken vast in het huurcontract.

Als uw woning onder water staat, is de verwachte verkoopprijs van de woning lager dan de lening die u ervoor hebt afgesloten. Dit betekent dat bij verkoop van de woning een stuk van de lening overblijft: de restschuld. De restschuld kunt u niet terugbetalen uit de opbrengst van de verkoop van uw woning. Dit stuk van de lening moet u op een andere manier aan uw aanbieder terugbetalen. Bijvoorbeeld met spaargeld.