Hoe werkt rentemiddeling?
Bij rentemiddeling breken we jouw huidige rentevastperiode open en vervangen deze door een nieuwe. De nieuwe rente die je gaat betalen berekenen we door te kijken naar de actuele marktrente en de rente die je op dat moment nog betaalt over de rest van je originele rentevastperiode. Dat is namelijk het renteverlies voor de geldverstrekker. Heb je een annuïteiten- of lineaire hypotheek? Dan betaal je al vanaf het begin iedere maand een gedeelte van je hypotheek af. Ook dit wordt meegenomen in de berekening van de nieuwe rente, omdat het renteverlies voor ons per maand lager wordt. Hier vind je een rekenvoorbeeld.
Veelgestelde vragen over rentemiddeling
-
Heb jij een hypotheek en duurt jouw rentevastperiode nog enkele jaren? En zie je dat de rente die jij betaalt aanzienlijk hoger is dan de huidige actuele rente? Dan kun je ervoor kiezen om rentemiddeling aan te vragen. We breken dan je huidige rentevastperiode open en vervangen deze door een nieuwe, met een nieuw rentetarief. Je nieuwe rentetarief is gebaseerd op de actuele rente, jouw huidige rente en de vergoeding die je betaalt omdat je tussentijds je rentevastperiode aanpast.
Stel, je sluit nu een hypotheek af tegen een rente van 2% voor 20 jaar vast. Vijf jaar later is de rente gezakt naar 1%. Dan wil je misschien profiteren van die lagere rente en de rente opnieuw vastzetten voor 20 jaar, maar dan tegen de actuele 1%. Zo profiteer je van de rentedaling en heb je langer zekerheid over die lagere maandlasten. Jouw voordeel is in dit geval alleen wel een nadeel voor de geldverstrekker. Zij ontvangen een lagere vergoeding dan voorheen is afgesproken en hier zal jij dan ook een vergoeding voor moeten betalen. Deze vergoeding is nooit meer dan het werkelijke nadeel dat de geldverstrekker heeft.
Stel dat de vergoeding voor het rentenadeel € 10.000 euro is. Normaal gesproken zou je deze vergoeding in één keer moeten betalen, alleen bij rentemiddeling wordt dit meegenomen in jouw nieuwe maandelijkse rentetarief. Omdat je niet in 1 keer terugbetaalt is het totale bedrag hoger, het duurt immers langer voordat de geldverstrekker zijn geld heeft. De nieuwe rente wordt dan in dit voorbeeld niet 1% maar misschien 1,20%. Op deze manier profiteer je alsnog van een verlaging van jouw maandelijkse lasten zonder dat je een groot bedrag in één keer moet betalen.
Rentemiddeling is echter niet voor iedereen en niet op elk moment de beste oplossing. Zo is de vergoeding lager als je deze in één keer betaalt. Houd er ook rekening mee dat je op het einde van je rentevastperiode al zonder vergoeding profiteert van gedaalde rentes. Ben jij benieuwd of rentemiddeling voor jou een interessante optie is? Bereken dan via de Mijn-Hypotrust-omgeving jouw voordeel of bespreek de opties met jouw adviseur.
-
- Bij rentemiddeling kies je voor een rentevastperiode van 5 of 10 jaar.
- De nieuwe rentevastperiode mag niet korter zijn dan het restant van de huidige rentevastperiode.
- Er wordt geen rekening gehouden met het vergoedingsvrije percentage bij de berekening van het nieuwe rentepercentage.
- Tijdens de nieuwe rentevastperiode is het niet mogelijk om opnieuw de rente te middelen en gebruik te maken van verder dalende rentes.
- Rentemiddeling is niet mogelijk bij spaar- of hybride hypotheken.
- Rentemiddeling is niet mogelijk als je een variabele rente hebt.
-
Ben jij geïnteresseerd in rentemiddeling? Dan kun je via de Mijn-Hypotrust-omgeving uitrekenen of jij kan profiteren van een lagere rente. Is het voor jou een interessante optie? Dan kun je gelijk een aanbod aanvragen.
-
Aan rentemiddeling zitten wel kosten vast. Zo betaal je bij het aanvragen van rentemiddeling voor jouw Quion 9 hypotheek € 250 administratiekosten, naast de vergoeding voor de geldverstrekker. Dit bedrag moet je voorafgaand aan het rentemiddelen aan ons overmaken.
-
Je kunt, nadat je gebruik hebt gemaakt van rentemiddeling, tijdens de nieuw gekozen rentevastperiode geen gebruik meer maken van rentemiddeling.

Wil je meer weten over rentemiddeling?
Bespreek dan de mogelijkheden met een adviseur bij jou in de buurt.