Is de rente die je voor jouw hypotheek betaalt hoger dan de rente op dit moment? Dan wil je misschien je rente omzetten naar een lagere rente. Maar je wilt de vergoeding niet in 1 keer moeten betalen. Dan is rentemiddeling misschien een mogelijkheid voor jou.

Waarom zou ik rentemiddeling aanvragen?

Stel, je sluit nu een hypotheek af en je moet 2% betalen voor 20 jaar vast. En dat de rente over 5 jaar gezakt is naar 1%. Dan wil je misschien profiteren van die lagere rente en de rente opnieuw vastzetten voor 20 jaar tegen 1%. Dan heb je lagere lasten en langer zekerheid over die lagere lasten. Maar jouw voordeel is in dit geval het nadeel voor de geldverstrekker. Toch mag je dit doen maar het nadeel dat de geldverstrekker heeft moet jij wel vergoeden. Normaal gesproken betaal je dat dan in 1 keer. Stel dat deze vergoeding voor het rentenadeel € 10.000 is. Deze vergoeding is nooit meer dan het werkelijke nadeel dat de geldverstrekker heeft. Maar je kunt of wilt dit niet in 1 keer betalen. Dan is rentemiddeling een mogelijkheid.

De vergoeding die je dan moet betalen is nog steeds € 10.000. Het nadeel voor de geldverstrekker is immers nog steeds even groot. Je betaalt dit bedrag niet in 1 keer terug maar elke maand een klein stukje door een beetje extra rente. Omdat je niet in 1 keer terugbetaalt is het totale bedrag hoger, het duurt immers langer voordat de geldverstrekker zijn geld heeft. De nieuwe rente wordt dan in dit voorbeeld niet 1% maar misschien 1,02%. Op deze manier profiteer je meteen van een verlaging van jouw maandelijkse lasten zonder dat je een groot bedrag in 1 keer moet betalen.

Rentemiddeling is echter niet voor iedereen en op elk moment de beste oplossing. Zo is de vergoeding lager als je deze in 1 keer betaalt. Hou er ook rekening mee dat je op het einde van je rentevastperiode al zonder vergoeding profiteert van gedaalde rentes.

Hoe werkt rentemiddeling?

Voor het middelen van de rente trekken we eerst 10% van de hoofdsom van je hypotheek af, zonder dat je daar iets over hoeft te betalen. Dat is ook het standaardbedrag dat je ieder kalenderjaar zonder vergoeding mag terugbetalen. Dat scheelt alvast in je kosten.

We berekenen het verschil tussen je huidige rente over de rest van je rentevastperiode en je nieuwe, lagere rente. Dat is namelijk ons renteverlies. Omdat je een annuïteiten en lineaire hypotheek vanaf de start al aan het terugbetalen bent, houden we er bij deze aflosvormen rekening mee dat je schuld elke keer lager wordt. Het renteverlies voor ons wordt daarmee namelijk ook lager, en dat hoef jij dus niet extra te betalen.

Het totale renteverlies smeren we uit over de nieuw bepaalde rentevastperiode. Je nieuwe rente bestaat dus voor een gedeelte van het berekende renteverlies. Zo blijft het behapbaar en overzichtelijk voor je.

Bij welke Hypotrust producten kan ik rentemiddeling aanvragen?

Op dit moment kun je rentemiddeling aanvragen als je een Hypotrust Vrij Leven Hypotheek of een Hypotrust hypotheek van Quion 9 hebt.

Hoe vraag ik rentemiddeling aan?

De gemakkelijkste manier om rentemiddeling aan te vragen is via Mijn Hypotrust. Log in op Mijn Hypotrust en dan kun je uitrekenen hoeveel rente je moet gaan betalen. En je kunt het meteen aanvragen als het interessant is.

Welke kosten moet ik betalen voor rentemiddeling?

Als je rentemiddeling aanvraagt voor de Vrij Leven Hypotheek moet je hier € 250 administratiekosten voor betalen. Zit je in het laatste jaar van jouw rentevastperiode dan hoef je deze administratiekosten niet te betalen.

Hoe vaak kan ik rentemiddeling aanvragen?
Je kunt maximaal 4 keer per kalenderjaar rentemiddeling berekenen. Maak je daadwerkelijk gebruik van rentemiddeling dan moet je minimaal 12 maanden wachten voordat je weer gebruik kunt maken van rentemiddeling.

Wil je meer weten over rentemiddeling?

Vraag het je hypotheekadviseur.

Meer informatie

Ben je op zoek naar de huidige rentes? Bekijk deze hier voor alle Hypotrust hypotheken.