huis kopen

Een grote, nieuwe stap in je leven! Je hebt je huis gevonden, maar nu nog de rest van de zaken regelen zodat je straks nog vele jaren fijn kunt wonen.

Je wordt eigenaar!

Een huis kopen. Er is zo veel om over na te denken. Tot welk bedrag kan ik zoeken? Welke hypotheek moet ik kiezen? Hoeveel gaat het allemaal kosten? Kan ik mijn hypotheek online afsluiten? Bij Hypotrust kun je als consument niet rechtstreeks een hypotheek afsluiten, maar alleen via een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hieronder lees je waar je mee te maken krijgt als je een huis koopt.

Tot welk bedrag kan ik zoeken?

Hoeveel je kunt lenen, hangt af van je financiële situatie. Wat is je inkomen? Heb je eigen geld gespaard? Of heb je nog andere leningen? De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk om te bepalen wat je maximaal kunt lenen. Bereken hier je maximale hypotheek.

Bedenk ook of je het maximale bedrag wílt lenen. Ga je graag een paar keer per jaar met vakantie? Heb je dure hobby’s? Wat zijn de onderhoudskosten van de woning straks? Als je deze vragen voor je zelf beantwoordt dan heb je een goed beeld van je eigen wensen. Dit is belangrijk als je straks beslist of je het maximale bedrag ook wilt lenen.

Welke hypotheek moet ik kiezen?

De hypotheekadviseur helpt je alles op een rij te zetten. Bijvoorbeeld je financiële situatie; nu en in de toekomst. Met die informatie kan hij bepalen uit welke hypotheken je kunt kiezen.

Je bepaalt uiteindelijk zelf waar je het geld voor de woning leent en hoe je het terugbetaalt. Meestal betaal je de lening in 30 jaar terug. Elke maand betaal je een bedrag. Dit bedrag kan bestaan uit een deel dat je terugbetaalt en een deel rente. Bij Hypotrust kun je kiezen uit vijf verschillende hypotheken. Meer weten? Lees hier meer over de verschillen.

Hoe werkt het met mijn hypotheek?

Je hebt nu een hypotheek voor je huis. Verkoop je je huis en koop je een nieuw huis terug? Dan betaal je met de opbrengst van de verkoop je lening terug. En je leent opnieuw om het nieuwe huis te kunnen betalen. Voor de nieuwe lening betaal je een andere rente en je kiest opnieuw hoe je wilt terugbetalen. Ook zijn de voorwaarden vaak anders.

Niet te vergeten kosten

Naast de kosten voor het huis moet je rekening houden met andere kosten zoals:

  • overdrachtsbelasting
  • de kosten van een hypotheekadviseur
  • de kosten van een notaris
  • de kosten van een taxateur
  • Nationale Hypotheekgarantie

Deze kosten bedragen samen ongeveer 4% tot 5% van de prijs van het huis. Houd er rekening mee dat je maximaal 100% van de marktwaarde van het huis mag lenen. Stel dat je in totaal €250.000,- mag lenen voor een huis. En je koopt een huis voor €200.000,- waarvan de marktwaarde ook €200.000,- is. Dan kun je maximaal €200,000,-* lenen. Je hebt dan ongeveer €10.000,-  eigen geld nodig voor de ‘niet te vergeten’ kosten.

*Als je energiebesparende voorzieningen in je woning aanbrengt, kun je in een aantal gevallen tot 106% van de marktwaarde lenen.

Meer informatie

Zoek hier naar een adviseur bij jou in de buurt.