extra terugbetalen

Maandelijks betaal je rente over je lening. Heb je een lineaire of annuïteiten hypotheek? Dan betaal je naast je rente ook elke maand een stukje van je lening terug.

Voor- en nadelen extra terugbetalen

Heb je geld vanuit spaargeld, een dertiende maand of een schenking of erfenis? En wil je bijvoorbeeld je maandelijks bedrag aan rente verlagen? Of wil je met een andere reden een extra bedrag terugbetalen? Wat de reden ook is, er kunnen fiscale en financiële gevolgen zijn. We hebben mogelijke voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen Nadelen
Een lagere hypotheekschuld en lagere maandlasten Minder spaargeld voor onverwachte uitgaven. Bereken je persoonlijke adviesbuffer via het Nibud
Minder kans op restschuld bij verkoop woning Mogelijk minder hypotheekrenteaftrek
Mogelijk minder belasting betalen over je spaargeld in box 3 Je moet misschien een vergoeding betalen over de extra terugbetaling

Hoeveel je vergoedingsvrij mag terugbetalen is afhankelijk van welk hypotheekproduct je hebt gekozen. Bij Hypotrust is dit per kalenderjaar in ieder geval 10% en soms zelfs 15% van het bedrag dat je hebt geleend. Dit percentage is afhankelijk van je hypotheekproduct.

Extra terugbetalen via Mijn Hypotrust

In Mijn Hypotrust kun je zien welk bedrag je dit kalenderjaar (jan-dec) nog vergoedingsvrij kunt terugbetalen. Wil je meer terugbetalen? Dan kun je in de portal de vergoeding berekenen. Het bedrag kun je overmaken met iDEAL en je ziet gelijk wat je nieuwe maandlast wordt. Ga hiervoor in Mijn Hypotrust naar Aflossen en klik op Extra terugbetalen.

Let op! Heb je als geldverstrekker Quion 6 BV, Quion 10 BV of Quion 17 BV? Dan is aflossen via iDEAL niet mogelijk. Geef in Mijn Hypotrust aan welk bedrag je wilt overmaken en op welk leningdeel. Het bedrag kun je vervolgens zelf overmaken via een bankoverschrijving.

Wanneer moet ik een vergoeding betalen?

Je hebt afspraken met je geldverstrekker gemaakt over de hoogte van je lening en de rente die je betaalt. Als je extra terugbetaalt krijgt de geldverstrekker minder geld van jou. Als dit nadelig is voor de geldverstrekker, moet je daar een vergoeding voor betalen. Dit wordt ook wel de boeterente genoemd. Dit bedrag is afhankelijk van de rentevorm en de resterende looptijd van de rentevastperiode.

In sommige situaties mag je eerder terugbetalen zonder een vergoeding te betalen. Dit kan zijn aan het einde van je rentevast periode of bij verkoop van de woning.

Wil je je hypotheek helemaal terugbetalen met spaargeld of door het oversluiten van je hypotheek? Ook dan kun je te maken krijgen met een vergoeding die je moet betalen. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen en antwoorden over terugbetalen en de vergoeding die daarbij kan horen.

Wil je terugbetalen door je lening over te sluiten?

Oversluiten van een hypotheek betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit en hiermee de oude hypotheek terugbetaalt. Dit kan interessant zijn als de actuele rente lager is dan de rente van de bestaande hypotheek. Het oversluiten van een hypotheek kan zowel bij je bestaande geldverstrekker, maar je kunt ook oversluiten naar een nieuwe geldverstrekker.

Kosten en voordelen

Aan het oversluiten van een hypotheek zijn kosten verbonden zoals taxatiekosten, notariskosten en advieskosten. Daarnaast betaal je vaak ook een vergoeding. Het is belangrijk een nauwkeurige afweging te maken en te berekenen of de kosten die je maakt opwegen tegen het voordeel dat je kunt behalen in de nieuwe hypotheek.

Vraag persoonlijk advies

Of extra terugbetalen voor jou voordelig is, hangt van verschillende factoren af en kan fiscale en financiële gevolgen hebben. Soms kan het verstandiger zijn om extra te sparen. Wil je weten wat in jouw situatie de beste keuze is? Laat je dan adviseren door een financieel adviseur.