hypotheek oversluiten

Heeft u een hypotheek en twijfelt u of de hypotheeklasten goedkoper kunnen? Soms kan het oversluiten van de hypotheek voordelig zijn.

Oversluiten: iets voor u?

Oversluiten van een hypotheek betekent dat u een nieuwe hypotheek afsluit en hiermee de oude hypotheek aflost. Dit kan interessant zijn als de actuele rente lager ligt dan de rente van de bestaande hypotheek. Het oversluiten van een hypotheek kan zowel bij uw bestaande geldgever maar u kunt ook oversluiten naar een nieuwe geldgever.

Kosten en voordelen

Aan het oversluiten van een hypotheek zijn kosten verbonden zoals taxatiekosten, notariskosten en advieskosten. Daarnaast betaalt u vaak ook een boete. Deze boete is de vergoeding voor het renteverlies dat de geldverstrekker heeft als de hypotheek eerder afgelost wordt. Deze boete is afhankelijk van de rentevorm en de resterende looptijd van de rentevaste periode.

Aan het einde van de rentevastperiode en bij een variabele rente is geen boete verschuldigd. Het is dan ook belangrijk een nauwkeurige afweging te maken en te berekenen of de kosten die u maakt opwegen tegen het voordeel dat u kunt behalen in de nieuwe hypotheek.

Waar moet u aan denken?

Naast de bijkomende kosten spelen nog meer dingen mee. Bijvoorbeeld, wat is de waarde van uw woning, hoe lang zet u de nieuwe rente vast en voor welke vorm kiest u? Deze en nog veel meer vragen dienen zorgvuldig beantwoord te worden om tot een goede keuze te komen. Een onafhankelijk adviseur kan u hierbij helpen. Wilt u meer weten? Kijk hier voor een adviseur bij u in de buurt.