rente veranderen

Je wensen, gezinssituatie en ook woonsituatie veranderen. Wil je daarom je afspraken met ons over je hypotheek wijzigen? Dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Rentevastperiode loopt af

Wanneer je voor een lening kiest, dan betaal je rente. Je kiest zelf voor welke periode je de rente vastzet. Tijdens die periode verandert de rente niet. Dit heet de rentevast periode. Is die periode afgelopen? Dan ontvang je drie maanden voordat de periode afloopt van ons een brief. Hierin doen we je een voorstel met een nieuwe rente.  Bespreek met je adviseur of dit voorstel past bij je persoonlijke situatie.

Je hebt op de einddatum van je rentevastperiode een aantal mogelijkheden:

  • Rente opnieuw vastzetten door een rente uit het voorstel te accepteren
  • De lening zonder vergoeding terug betalen met spaargeld
  • De lening zonder vergoeding afsluiten bij een andere geldverstrekker

Zorg wel dat je op tijd aan ons laat weten wat je keuze wordt. Geef je niet op tijd je keuze door, dan moeten wij een keuze maken. Welke dat is, lees je in het voorstel. Je definitieve keuze kun je doorgeven via Mijn Hypotrust.

Eerder je rente veranderen

Je kunt je rente veranderen voordat je rentevast periode afloopt. Je moet dan misschien wel een vergoeding betalen. Als je de rente verandert aan het einde van de periode, dan hoef je geen vergoeding te betalen. Overleg altijd eerst met je adviseur, hij weet precies wat de gevolgen voor je zijn.

Wijzigen risicoklasse

De rente die je betaalt hangt onder andere af van de risicoklasse waarin je lening valt. Hoeveel je leent ten opzichte van de waarde van je woning bepaalt de risicoklasse. Bij sommige hypotheken kun je de risicoklasse laten aanpassen door op het einde van of tijdens de rentevastperiode bijvoorbeeld een taxatierapport of WoZ bepaling/WoZ taxatieverslag aan te leveren. Is de waarde hoger dan bij het afsluiten van de hypotheek kan het zijn dat je hypotheek in een lagere risicoklasse valt en je minder rente hoeft te betalen. Op Mijn Hypotrust zie je bij je leninggegevens wat jouw risicoklasse is.

Rentemiddeling

Is de rente die je voor jouw hypotheek betaalt hoger dan de rente op dit moment? Dan wil je misschien je rente omzetten naar een lagere rente. Maar je wilt de vergoeding niet in 1 keer moeten betalen. Dan is rentemiddeling misschien een mogelijkheid voor jou. Op dit moment is rentemiddeling alleen mogelijk bij de Vrij Leven Hypotheek en de hypotheken van Quion 9.

Meer informatie

Ben je op zoek naar de huidige rentes? Bekijk deze hier voor alle Hypotrust hypotheken.