rente veranderen

Je wensen, gezinssituatie en ook woonsituatie veranderen. Wil je daarom je afspraken met ons over je hypotheek wijzigen? Dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Rentevast periode loopt af

Wanneer je voor een lening kiest, dan betaal je rente. Je kiest zelf voor welke periode je de rente vastzet. Tijdens die periode verandert de rente niet. Dit heet de rentevast periode. Is die periode afgelopen? Dan ontvang je drie maanden voordat de periode afloopt van ons een brief. Hierin doen we je een voorstel met een nieuwe rente.  Bespreek met je adviseur of dit voorstel past bij je persoonlijke situatie.

Je hebt op de einddatum van je rentevastperiode een aantal mogelijkheden:

  • Rente opnieuw vastzetten door een rente uit het voorstel te accepteren
  • De lening zonder vergoeding terug betalen met¬†spaargeld
  • De lening zonder vergoeding afsluiten bij een andere geldverstrekker

Zorg wel dat je op tijd aan ons laat weten wat je keuze wordt. Geef je niet op tijd je keuze door, dan moeten wij een keuze maken. Welke dat is, lees je in het voorstel. Je definitieve keuze kun je doorgeven via Mijn Hypotrust.

Eerder je rente veranderen

Je kunt je rente veranderen voordat je rentevast periode afloopt. Je moet dan misschien wel een vergoeding betalen. Als je de rente verandert aan het einde van de periode, dan hoef je geen vergoeding te betalen. Overleg altijd eerst met je adviseur, hij weet precies wat de gevolgen voor je zijn.

Wijzigen risicoklasse

De rente die je betaalt hangt onder andere af van de risicoklasse waarin je lening valt. Hoeveel je leent ten opzichte van de waarde van je woning bepaalt de risicoklasse. Bij sommige hypotheken kun je de risicoklasse laten aanpassen door op het einde van of tijdens de rentevastperiode bijvoorbeeld een taxatierapport of WOZ waardebepaling aan te leveren. Is de waarde hoger dan bij het afsluiten van de hypotheek kan het zijn dat je hypotheek in een lagere risicoklasse valt en je minder rente hoeft te betalen. Op Mijn Hypotrust zie je bij je leninggegevens wat jouw risicoklasse is.

Meer informatie

Ben je op zoek naar de huidige rentes? Bekijk deze hier voor alle Hypotrust hypotheken.