huis kopen

Een grote, nieuwe stap in uw leven! U heeft uw huis gevonden, maar nu nog de rest van de zaken regelen zodat u straks nog vele jaren fijn kunt wonen.

U wordt eigenaar!

Een huis kopen. Er is zo veel om over na te denken. Tot welk bedrag kan ik zoeken? Welke hypotheek moet ik kiezen? Hoeveel gaat het allemaal kosten? Kan ik mijn hypotheek online afsluiten? Bij Hypotrust kunt u als consument niet rechtstreeks een hypotheek afsluiten, maar alleen via een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hieronder leest u waar u mee te maken krijgt als u een huis koopt.

Tot welk bedrag kan ik zoeken?

Hoeveel u kunt lenen, hangt af van uw financiële situatie. Wat is uw inkomen? Heeft u eigen geld gespaard? Of heeft u nog andere leningen? De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk om te bepalen wat u maximaal kunt lenen. Bereken hier uw maximale hypotheek.

Bedenk ook of u het maximale bedrag wílt lenen. Gaat u graag een paar keer per jaar met vakantie? Heeft u dure hobby’s? Wat zijn de onderhoudskosten van de woning straks? Als u deze vragen voor u zelf beantwoordt dan heeft u een goed beeld van uw eigen wensen. Dit is belangrijk als u straks beslist of u het maximale bedrag ook wilt lenen.

Welke hypotheek moet ik kiezen?

De hypotheekadviseur helpt u alles op een rij te zetten. Bijvoorbeeld uw financiële situatie; nu en in de toekomst. Met die informatie kan hij bepalen uit welke hypotheken u kunt kiezen.

U bepaalt uiteindelijk zelf waar u het geld voor de woning leent en hoe u het terugbetaalt. Meestal betaalt u de lening in 30 jaar terug. Elke maand betaalt u een bedrag. Dit bedrag kan bestaan uit een deel dat u terugbetaalt en een deel rente. Bij Hypotrust kunt u kiezen uit vier verschillende hypotheken. Meer weten? Lees hier meer over de verschillen.

Hoe werkt het met mijn hypotheek?

U heeft nu een hypotheek voor uw huis. Verkoopt u uw huis en koopt u een nieuw huis terug? Dan betaalt u met de opbrengst van de verkoop uw lening terug. En u leent opnieuw om het nieuwe huis te kunnen betalen. Voor de nieuwe lening betaalt u een andere rente en u kiest opnieuw hoe u wilt terugbetalen. Ook zijn de voorwaarden vaak anders.

Niet te vergeten kosten

Naast de kosten voor het huis moet u rekening houden met andere kosten zoals:

  • overdrachtsbelasting
  • de kosten van een hypotheekadviseur
  • de kosten van een notaris
  • de kosten van een taxateur
  • Nationale Hypotheekgarantie

Deze kosten bedragen samen ongeveer 4% tot 5% van de prijs van het huis. Houd er rekening mee dat u maximaal 100% van de marktwaarde van het huis mag lenen. Stel dat u in totaal €250.000,- mag lenen voor een huis. En u koopt een huis voor €200.000,- waarvan de marktwaarde ook €200.000,- is. Dan kunt u maximaal €200,000,-* lenen. U heeft dan ongeveer €10.000,-  eigen geld nodig voor de ‘niet te vergeten’ kosten.

*Als u energiebesparende voorzieningen in uw woning aanbrengt, kunt u in een aantal gevallen tot 106% van de marktwaarde lenen.

Meer informatie

Zoek hier naar een adviseur bij u in de buurt.