extra terugbetalen

Maandelijks betaalt u rente over uw lening. Heeft u een lineaire of annuïteiten hypotheek? Dan betaalt u naast uw rente ook elke maand een stukje van uw lening terug.

Voor- en nadelen extra terugbetalen

Heeft u geld vanuit spaargeld, een dertiende maand of een schenking of erfenis? En wilt u bijvoorbeeld uw maandelijks bedrag aan rente verlagen? Of wilt u met een andere reden een extra bedrag terugbetalen? Wat de reden ook is, er kunnen fiscale en financiële gevolgen zijn. We hebben mogelijke voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Voordelen Nadelen
Een lagere hypotheekschuld en lagere maandlasten Minder spaargeld voor onverwachte uitgaven. Bereken uw persoonlijke adviesbuffer via het Nibud
Minder kans op restschuld bij verkoop woning Mogelijk minder hypotheekrenteaftrek
Mogelijk minder belasting betalen over uw spaargeld in box 3 U moet misschien een vergoeding betalen over de extra terugbetaling

Hoeveel u vergoedingsvrij mag terugbetalen is afhankelijk van welk hypotheekproduct u heeft gekozen. Bij Hypotrust is dit per kalenderjaar in ieder geval 10% en soms zelfs 15% van het bedrag dat u heeft geleend. Dit percentage is afhankelijk van uw hypotheekproduct.

Extra terugbetalen via Mijn Hypotrust

In Mijn Hypotrust kunt u zien welk bedrag u dit kalenderjaar (jan-dec) nog vergoedingsvrij kunt terugbetalen. Wilt u meer terugbetalen? Dan kunt u in de portal de vergoeding berekenen. Het bedrag kunt u overmaken met iDEAL en u ziet gelijk wat uw nieuwe maandlast wordt. Ga hiervoor in Mijn Hypotrust naar Aflossen en klik op Extra terugbetalen.

Let op! Heeft u als geldverstrekker Quion 6 BV, Quion 10 BV of Quion 17 BV? Dan is aflossen via iDEAL niet mogelijk. Geef in Mijn Hypotrust aan welk bedrag u wilt overmaken en op welk leningdeel. Het bedrag kunt u vervolgens zelf overmaken via een bankoverschrijving.

Wanneer moet ik een vergoeding betalen?

U heeft afspraken met uw geldverstrekker gemaakt over de hoogte van uw lening en de rente die u betaalt. Als u extra terugbetaalt krijgt de geldverstrekker minde rgeld van u. Als dit nadelig is voor de geldverstrekker, meot u daar een vergoeding voor betalen. Dit wordt ook wel de boeterente genoemd. Dit bedrag is afhankelijk van de rentevorm en de resterende looptijd van de rentevastperiode.

In sommige situaties mag u eerder terugbetalen zonder een vergoeding te betalen. Dit kan zijn aan het einde van uw rentevast periode of bij verkoop van de woning. Let op: Heeft u als geldverstrekker Quion 50 B.V.? Dan kunt u in het geval van verkoop niet vergoedingsvrij terugbetalen.

Wilt u uw hypotheek helemaal terugbetalen met spaargeld of door het oversluiten van uw hypotheek? Ook dan kunt u te maken krijgen met een vergoeding die u moet betalen. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen en antwoorden over terugbetalen en de vergoeding die daarbij kan horen.

Wilt u terugbetalen door uw lening over te sluiten?

Oversluiten van een hypotheek betekent dat u een nieuwe hypotheek afsluit en hiermee de oude hypotheek terugbetaalt. Dit kan interessant zijn als de actuele rente lager is dan de rente van de bestaande hypotheek. Het oversluiten van een hypotheek kan zowel bij uw bestaande geldverstrekker, maar u kunt ook oversluiten naar een nieuwe geldverstrekker.

Kosten en voordelen

Aan het oversluiten van een hypotheek zijn kosten verbonden zoals taxatiekosten, notariskosten en advieskosten. Daarnaast betaalt u vaak ook een vergoeding. Het is belangrijk een nauwkeurige afweging te maken en te berekenen of de kosten die u maakt opwegen tegen het voordeel dat u kunt behalen in de nieuwe hypotheek.

Vraag persoonlijk advies

Of extra terugbetalen voor u voordelig is, hangt van verschillende factoren af en kan fiscale en financiële gevolgen hebben. Soms kan het verstandiger zijn om extra te sparen. Wilt u weten wat in uw situatie de beste keuze is? Laat u dan adviseren door een financieel adviseur.