extra terugbetalen

Maandelijks betaalt u naast uw rente een bedrag terug van het geld dat u via ons leent. Daarnaast kunt u elk jaar een extra bedrag terugbetalen. Als u meer wilt terugbetalen, kan het zijn dat u een vergoeding moet betalen.

Voor- en nadelen extra terugbetalen

Heeft u geld vanuit een schenking, spaargeld of een dertiende maand? Of wilt u met een andere reden een extra bedrag terugbetalen? Wat de reden ook is, er kunnen fiscale en financiële gevolgen aan hangen. We hebben mogelijke voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet.

Voordelen Nadelen
Een lagere hypotheekschuld en lagere maandlasten Minder spaargeld voor onverwachte uitgaven. Bereken uw persoonlijke adviesbuffer via het Nibud
Minder kans op restschuld bij verkoop woning Minder hypotheekrenteaftrek
Mogelijk minder belasting betalen over uw vermogen in box 3 Het kan belastingtechnisch nadelig zijn als u een spaar- of beleggingshypotheek heeft

Extra aflossen via Mijn Hypotrust

In Mijn Hypotrust kunt u zien welk bedrag u dit kalenderjaar nog vergoedingsvrij kunt aflossen. Wilt u meer aflossen? Dan kunt u in de portal de vergoeding berekenen. Het bedrag kunt u overmaken met iDEAL en u ziet gelijk wat uw nieuwe maandlast wordt. Ga hiervoor in Mijn Hypotrust naar Aflossen en klik op Extra terugbetalen.

Let op! Heeft u als geldverstrekker Quion 6 BV, Quion 10 BV of Quion 17 BV? Dan is aflossen via iDEAL niet mogelijk. Geef in Mijn Hypotrust aan welk bedrag u wilt overmaken en op welk leningdeel. Het bedrag kunt u vervolgens zelf overmaken via een bankoverschrijving.

Stappenplan extra terugbetalen

Als u een extra bedrag wilt terugbetalen, moet u met een aantal dingen rekening houden. Volg de stappen hieronder.

U mag jaarlijks 10% van het origineel geleende bedrag extra terugbetalen zonder hiervoor een vergoeding te betalen. Heeft u de OK Hypotheek (Argenta Nederland)? Dan mag u jaarlijks zelfs 15% vergoedingsvrij terugbetalen. Welke lening u heeft, vindt u terug in de welkomstbrief of in de portaal.

Hoeveel u jaarlijks extra mag terugbetalen hangt af van de lening die u heeft. Per Hypotrust product kunnen andere voorwaarden gelden omdat hier verschillende geldverstrekkers achter zitten.

Nee? Ga door naar stap 3.

Ja? Dan wordt dit afgetrokken van uw vergoedingsvrije bedrag. Stel u heeft een hypotheek van €100.000,- en u mag 10% vergoedingsvrij terugbetalen. Dan mag u per jaar €10.000,- terugbetalen. In januari heeft u al een extra bedrag van €2000,- terugbetaald. Dan mag u in datzelfde jaar nog €8000,- vergoedingsvrij terugbetalen.

U hoeft ons niet op de hoogte te brengen als u een extra bedrag wilt overmaken. Als u twijfelt over het bedrag dat u dit jaar nog kunt terugbetalen, neem dan gerust contact met ons op.

Hoe u een extra bedrag kunt overmaken, leest u bij stap 6.

Nee? Ga door naar stap 4.

Ja? Dan kan het zijn dat u een vergoeding moet betalen. U kunt een overzicht opvragen door contact met ons op te nemen. De vergoeding wordt berekend op basis van de AFM leidraad.

Waarom betaal ik soms een vergoeding als ik eerder terugbetaal?
Op het moment dat u de lening voor uw woning afsloot, kocht uw aanbieder geld in om dit bedrag aan u te kunnen lenen. Uw aanbieder koopt dit geld in voor dezelfde periode als u het leent (uw rentevast periode). Hiervoor moet uw aanbieder ook rente betalen. Betaalt u eerder terug dan afgesproken in de offerte? Dan moet uw aanbieder deze rente nog wel betalen totdat uw rentevast periode is afgelopen. Dit verlies wordt verwerkt in een vergoeding.

Nee? Ga door naar stap 5.

Ja? Dan heeft u toestemming nodig van uw verzekeraar. Neem contact met ons op. Wij vragen dit voor u aan. Uw verzekeraar berekent of het mogelijk is. Het minimale bedrag dat u moet terugbetalen is €500,-.

Wilt u een extra storting doen op uw spaarhypotheek?
Met een storting betaalt u het bedrag niet direct terug aan de hypotheekverstrekker. Het bedrag wordt vastgezet op uw spaarhypotheek. Zo bereikt u het bedrag dat u nodig heeft om uw hypotheek af te lossen. Dit loopt niet via Hypotrust. U kunt hiervoor direct contact opnemen met uw verzekeraar.

Nee? Ga door naar stap 6.

Ja? Dan moet u rekening houden met het volgende:

 • Het jaarlijkse vergoedingsvrije bedrag mag verdeeld worden over 12 maanden
 • Het minimale maandelijkse bedrag is €25,-
 • Het extra terugbetaalde bedrag wordt binnen 30 dagen verwerkt. Teveel betaalde rente wordt verrekend met uw volgende maandbedrag
 • U kunt het bedrag onder vermelding van uw leningnummer overmaken op het rekeningnummer waarmee maandelijks een bedrag van uw rekening wordt afgeschreven.

Let op: als u niet aangeeft op welk leningdeel u wilt terugbetalen, houden wij een vaste aflosvolgorde aan. Bekijk de volgorde bij stap 6.

Heeft u een voorkeur voor een ander leningdeel? E-mail uw voorkeur naar terugbetalen@hypotrust.nl. Vermeld in de omschrijving ook uw contractnummer. Met uitzondering van de spaarhypotheek kunt u op elk leningdeel, zonder toestemming van een verzekeraar, extra terugbetalen.

Maak het bedrag over naar het rekeningnummer waarmee maandelijks een bedrag van uw rekening wordt afgeschreven. Vermeld hierbij uw leningnummer. Uw leningnummer kunt u vinden in uw welkomstbrief of in de portaal.

Via Mijn Hypotrust kunt u het bedrag via iDEAL betalen. Let op! Heeft u als geldverstrekker Quion 6 BV, Quion 10 BV of Quion 17 BV? Dan is aflossen via iDEAL niet mogelijk. U kunt het bedrag overmaken via een bankoverschrijving.

Let op: als u niet aangeeft op welk leningdeel u wilt terugbetalen, houden wij onderstaande volgorde aan:

 • Een leningdeel dat bestaat uit subsidie* of een consumptief bedrag
 • Een aflossingsvrij leningdeel
 • Heeft u meer aflossingsvrije leningdelen? Dan kiezen we voor het leningdeel met de hoogste rente
 • Zijn de rentepercentages op de aflossingsvrije leningdelen gelijk? Dan kiezen we voor het aflossingsvrije leningdeel met het laagste bedrag
 • Een annuïtair of lineair leningdeel
 • Overige deelleningen

*Heeft u een leningdeel dat bestaat uit subsidie, dan kunt u hierin geen keuze maken

Heeft u een voorkeur voor een ander leningdeel? Dan kunt u dit doorgeven door een e-mail te sturen naar terugbetalen@hypotrust.nl. Met uitzondering van de spaarhypotheek, kunt u op elk leningdeel extra terugbetalen. Tip: bereken uw eventuele vergoeding in Mijn Hypotrust.

Als u behoefte heeft aan meer informatie, kunt u altijd contact met ons opnemen. U ontvangt van ons dan een informatieve brief over extra terugbetalen.

U ontvangt een bevestigingsbrief als uw extra terugbetaling is verwerkt. Het volgende staat in deze brief vermeld:

 • Op welk leningdeel het bedrag is verwerkt
 • Welk bedrag is terugbetaald
 • Welk bedrag er in het leningdeel nog openstaat
 • Op welke datum de extra terugbetaling is verwerkt
 • Welke bedragen er in de toekomst worden afgeschreven

Het extra terugbetaalde bedrag wordt binnen 30 dagen verwerkt. Teveel betaalde rente wordt verrekend met uw volgende maandbedrag.

Wilt u uw hypotheek volledig terugbetalen?

In sommige situaties mag u eerder terugbetalen zonder een vergoeding te betalen. Dit kan zijn aan het einde van uw rentevast periode of bij verkoop van de woning. let op: heeft u als geldverstrekker Quion 50 B.V.? Dan kunt u in het geval van verkoop niet vergoedingsvrij terugbetalen. Wilt u uw hypotheek algeheel terugbetalen uit eigen middelen of door het oversluiten van uw hypotheek? Kijk dan op deze pagina.

Vraag persoonlijk advies

Of extra terugbetalen voor u voordelig is, hangt van verschillende factoren af en kan fiscale en financiële gevolgen hebben. Soms kan het verstandiger zijn om extra te sparen. Wilt u weten wat in uw situatie de beste keuze is? Laat u dan adviseren door een financieel adviseur.