rente veranderen

Uw wensen, gezinssituatie en ook woonsituatie veranderen. Wilt u daarom uw afspraken met ons over uw hypotheek wijzigen? Dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Rentevast periode loopt af

Wanneer u voor een lening kiest, dan betaalt u rente. U kiest zelf voor welke periode u de rente vastzet. Tijdens die periode verandert de rente niet. Dit heet de rentevast periode. Is die periode afgelopen? Dan ontvangt u drie maanden voordat de periode afloopt van ons een brief. Hierin doen we u een voorstel met een nieuwe rente.  Bespreek met uw adviseur of dit voorstel past bij uw persoonlijke situatie.

U heeft op de einddatum van uw rentevastperiode een aantal mogelijkheden:

  • Rente opnieuw vastzetten door een rente uit het voorstel te accepteren
  • De lening zonder vergoeding terug betalen met¬†spaargeld
  • De lening zonder vergoeding afsluiten bij een andere geldverstrekker

Zorg wel dat u op tijd aan ons laat weten wat uw keuze wordt. Geeft u niet op tijd uw keuze door, dan moeten wij een keuze maken. Welke dat is, leest u in het voorstel. Uw definitieve keuze kun u doorgeven via Mijn Hypotrust.

Eerder uw rente veranderen

U kunt uw rente veranderen voordat uw rentevast periode afloopt. U moet dan misschien wel een vergoeding betalen. Als u de rente verandert aan het einde van de periode, dan hoeft u geen vergoeding te betalen. Overleg altijd eerst met uw adviseur, hij weet precies wat de gevolgen voor u zijn.

Wijzigen risicoklasse

De rente die u betaalt hangt onder andere af van de risicoklasse waarin uw lening valt. Hoeveel u leent ten opzichte van de waarde van uw woning bepaalt de risicoklasse. Bij sommige hypotheken kunt u de risicoklasse laten aanpassen door op het einde van of tijdens de rentevastperiode bijvoorbeeld een taxatierapport of WOZ waardebepaling aan te leveren. Is de waarde hoger dan bij het afsluiten van de hypotheek kan het zijn dat uw hypotheek in een lagere risicoklasse valt en u minder rente hoeft te betalen.

Meer informatie

Bent u op zoek naar de huidige rentes? Bekijk deze hier voor alle Hypotrust hypotheken.