verhuizen

U wilt verhuizen! Kiest u voor een nieuwe woning én nieuwe hypotheek? Of misschien alleen een nieuwe woning?

Koopt u of verkoopt u eerst?

U denkt erover om te verhuizen naar een ander koophuis. Dat betekent: uw eigen huis verkopen en een ander huis kopen. Wat kunt u het beste eerst doen? Dat hangt ervan af hoe snel u uw huis denkt te verkopen. Worden de huizen in uw buurt snel verkocht? En zijn er veel mensen op zoek naar uw type woning? U kunt er dan voor kiezen om eerst een nieuw huis te kopen. U neemt dan wel het risico dat u voor twee huizen moet betalen.

Misschien verwacht u dat uw huis lang te koop staat. Bijvoorbeeld omdat de huizen bij u in de buurt lang te koop staan. Of omdat er niet zo veel belangstelling is voor uw type huis. Dan kunt u uw huis beter eerst verkopen voor u een nieuw huis koopt. U neemt dan wel het risico dat u uit uw oude huis moet terwijl u nog niet in een nieuw huis kunt. Dan moet u intussen een ander huis huren. Dat betekent ook: twee keer verhuizen.

Hoe werkt het met mijn hypotheek?

U heeft nu een hypotheek voor uw huis. Verkoopt u uw huis? Dan betaalt u met de opbrengst van de verkoop uw lening terug. En u leent opnieuw om het nieuwe huis te kunnen betalen. Voor de nieuwe lening betaalt u een andere rente en u kiest opnieuw hoe u wilt terugbetalen. Ook zijn de voorwaarden vaak anders.

Hypotheek meenemen

Een nieuwe hypotheek is niet altijd voordelig voor u. Bijvoorbeeld als de rente voor uw huidige lening lager is dan voor een nieuwe lening. Wilt u liever uw huidige rente behouden? Soms kan dat. Kijk in de voorwaarden van uw hypotheek of u een verhuisregeling heeft. Die regelt dat u uw rente kunt meenemen naar een nieuw huis.

U heeft (tijdelijk) twee huizen

Als u twee huizen hebt, heeft u ook twee leningen. U moet die allebei terugbetalen en voor allebei betaalt u rente. Dat is een moeilijke situatie die niet te lang kan duren.

Zelfs als u uw oude huis verkocht heeft, kan het zijn dat u een tijdje twee huizen heeft. U kunt bijvoorbeeld met de koper afspreken dat u er nog even blijft wonen. Dat kan prettig zijn als u uw nieuwe huis eerst wilt verbouwen. Houdt u geld over aan de verkoop van uw oude huis? Dan kunt u voor zo’n periode een speciale lening nemen: het overbruggingskrediet. Vraag uw hypotheekadviseur of zo’n lening in uw situatie mogelijk is.