Variabele rente

Bij Hypotrust kun je kiezen voor een vaste of variabele rente. Met een variabele rente kan de rente per maand verschillen. Een variabele rente is vaak lager, maar brengt wel meer risico met zich mee. We leggen het aan je uit.

Variabele rente: wat is het?

Als je kiest voor een variabele rente, kan je hypotheekrente elke maand verschillen.

Wie bepaald mijn variabele rente?

De geldverstrekker bepaald de hoogte van je variabele rente. Hoe zij dat doet is per geldverstrekker verschillend. Bij een aantal hypotheken is de hoogte van je variabele rente gekoppeld aan een EURIBOR-tarief. Meer informatie over de EURIBOR-tarieven is te vinden op de officiële website van de beheerder van het EURIBOR-tarief. Je kunt zelf in onder andere het financieel dagblad ook de EURIBOR-tarieven volgen.

Opbouw variabele rente

De variabele rente bestaat uit een aantal onderdelen. Heb je een variabele rente en verandert deze, dan vertellen wij je welk onderdeel van de variabele rente veranderd is. De variabele rente bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Basisrente
  Dit is de prijs die de geldverstrekker betaalt voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren.
 2. Kapitaalmarktomstandigheden
  Deze opslag dekt de kosten van de risico’s die de geldverstrekker loopt met het financieren van hypotheken.
 3. Kosten dienstverlening
  Hiermee betaalt de geldverstrekker een deel van de kosten die samenhangen met bijvoorbeeld het beheer van je hypotheek.
 4. Individuele risico opslag
  De geldverstrekker loopt een risico als hij jou een hypotheeklening verstrekt. Dit risico is onder andere afhankelijk van de hoogte van je lening ten opzichte van de waarde van je woning. Hoe hoger deze verhouding, hoe hoger het risico. De geldverstrekker heeft een aantal risicoklassen bepaald. Per risicoklasse geldt een opslag.
 5. Winst
  Een deel van de rente wordt gebruikt om winst te maken.

Hoe vaak kan ik mijn variabele rente veranderen?

Hoe vaak je variabele rente kan veranderen hangt van het soort variabele rente af. Heb je een 1-maands variabele rente, dan kan de rente die je moet betalen elke maand veranderen. Heb je een 3-maands variabele rente dan kan deze elke 3 maanden veranderen.

Een variabele rente beweegt dus meestal sneller naar boven en naar beneden met de ontwikkelingen op de geld- en kapitaal markt. Dit kan voordelig en nadelig zijn. Het betekent  ook dat je maandlasten per maand anders kunnen zijn.

Rekenvoorbeeld

Je sluit een lening van € 200.000 tegen een variabele rente van 2% af. Op dat moment betaal je elke maand € 333,33 aan bruto rente. Als je rente stijgt naar 6% betaal je elke maand € 1.000,- bruto rente. Een hypotheekrente van 6% lijkt misschien onwaarschijnlijk maar het kan gebeuren.

In de grafiek ziet je als voorbeeld de ontwikkeling van variabele rente over de afgelopen 25 jaar. Je kunt zien dat het laagste percentage ongeveer 2% was en het hoogste ongeveer 9,5%. Een verschil van 7,5%. In het eerder genoemde voorbeeld betekent dit een verschil van € 1.250,-  in de maandelijks te betalen bruto hypotheekrente.

Voor- en nadelen variabele rente

Voordelen

 • Je kunt altijd zonder vergoeding kiezen voor een vaste rente
 • Je kunt altijd zonder vergoeding extra terugbetalen
 • Vaak is een variabele rente over de gehele looptijd van de hypotheek voordeliger dan een vaste rente. LET OP, dit is niet altijd het geval en is niet vooraf in te schatten

Nadelen

 • Je maandlasten kunnen vaak veranderen
 • Je weet vooraf niet hoeveel hypotheeklasten je moet betalen

Vaste rente

Je kunt ook kiezen voor een vaste rente. Je hypotheekrente staat dan minimaal 1 jaar vast. Lees meer over de vaste rente.

Een adviseur helpt je verder

Of een variabele of vaste rente bij je past, hangt helemaal van je persoonlijke situatie en verwachtingen af. Zoek een adviseur bij jou in de buurt.