Vaste rente

Bij Hypotrust kun je kiezen voor een vaste of variabele rente. Met een vaste rente heb je meer zekerheid omdat je voor een langere tijd weet wat je maandbedrag wordt. Hoe langer je de rente vastzet, hoe hoger de rente is. We leggen het aan je uit.

Rente lang of kort vastzetten?

Je kunt ervoor kiezen je hypotheekrente lang of kort vast te zetten. Of een combinatie hiervan. De hoogte van de rente hangt af van hoe lang je de rente vastzet. Wat voor jou de beste keuze is hangt helemaal van je persoonlijke situatie en verwachtingen af. Daarnaast moet je ook kijken naar de opties die je geldverstrekker aanbiedt.

Voor- en nadelen

Het kort of lang vastzetten van je rente heeft voor- en nadelen. Zo is een lange rentevastperiode bijna altijd duurder dan een korte rentevastperiode. Maar voor deze hogere prijs krijg je langer zekerheid over de rente die je elke maand moet betalen. Dit kan belangrijk zijn als je het je niet kunt veroorloven om te maken te krijgen met een hogere rente. Bijvoorbeeld omdat je van plan bent minder te gaan werken.

Daarnaast kunnen je verwachtingen over de rente je keuze bepalen. Verwacht je bijvoorbeeld dat de rente gaat dalen, dan kun je misschien kiezen voor een korte rentevast periode zodat je op het einde van deze periode de rente tegen een lager percentage kunt vastzetten.
Verwacht je dat de rente gaat stijgen in de komende periode dan is het misschien verstandig om de rente langer vast te zetten. Dat voorkomt dat je binnen een korte periode de rente opnieuw moet vastzetten tegen een hoger rentepercentage.

Als je kiest voor een vaste rente dan staat de rente minstens 1 jaar vast. De maximale rentevast periode die je kunt kiezen is per geldverstrekker verschillend, maar zal niet langer zijn dan 30 jaar. Je rente staat dus voor een bepaalde periode vast.

In de meeste gevallen tijdens de looptijd nog een keer voor een nieuwe rentevast periode. Of de rente op dat moment hoger of lager gaat zijn is op voorhand niet te voorspellen. Als de rente op dat moment hoger is kan dit grote financiële gevolgen hebben. Het is daarom verstandig om bij het afsluiten van je hypotheek goed na te denken welke hypotheeklasten je ook in de toekomst nog kunt en wilt betalen. Ook als bijvoorbeeld je gezinssituatie veranderd.

Een financieel adviseur kan je helpen om de verschillende scenario’s in kaart te brengen.

Rekenvoorbeeld

Je sluit een lening van € 200.000 tegen een vaste rente van 3% af. Op dat moment betaal je elke maand € 500,- aan bruto rente. Als je rente stijgt naar 7% betaal je elke maand € 1.167,67 bruto rente. Een hypotheekrente van 7% lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar het kan gebeuren.

In onderstaande grafiek zie je als voorbeeld de ontwikkeling van de rentevast periode 10 jaar over de afgelopen 25 jaar. Je kunt zien dat het laagste percentage 2% was en het hoogste 9,5%. Een verschil van ongeveer 7,5%. In het eerder genoemde voorbeeld betekent dat een verschil van € 1.250,- in de maandelijks te betalen bruto hypotheekrente.

Voor- en nadelen vaste rente

Voordelen vaste rente

  • Langer zekerheid over je hypotheeklasten
  • Stijgt de rente tijdens je rentevast periode? Dan stijgt je te betalen rente op dat moment niet

Nadelen vaste rente

  • Meestal geldt dat hoe langer de rente vaststaat hoe hoger de rente is
  • Daalt de rente tijdens je rentevast periode? Dan daalt je te betalen rente op dat moment niet
  • Mogelijk hogere kosten bij het tussendoor aanpassen van je hypotheek

Variabele rente

Je kunt ook kiezen voor een variabele rente. Je hypotheekrente kan per maand verschillen. Lees meer over de variabele rente.

Een adviseur helpt je verder

Of een vaste of variabele rente beter bij je past, hangt helemaal van je persoonlijke situatie en verwachtingen af. Zoek een adviseur bij jou in de buurt.