verhuizen

Je wilt verhuizen! Kies je voor een nieuwe woning én nieuwe hypotheek? Of misschien alleen een nieuwe woning?

Koop je of verkoop je eerst?

Je denkt erover om te verhuizen naar een ander koophuis. Dat betekent: je eigen huis verkopen en een ander huis kopen. Wat kun je het beste eerst doen? Dat hangt ervan af hoe snel je je huis denkt te verkopen. Worden de huizen in je buurt snel verkocht? En zijn er veel mensen op zoek naar jouw type woning? Je kunt er dan voor kiezen om eerst een nieuw huis te kopen. Je neemt dan wel het risico dat je voor twee huizen moet betalen.

Misschien verwacht je dat je huis lang te koop staat. Bijvoorbeeld omdat de huizen bij jou in de buurt lang te koop staan. Of omdat er niet zo veel belangstelling is voor jouw type huis. Dan kun je je huis beter eerst verkopen voor je een nieuw huis koopt. Je neemt dan wel het risico dat je uit je oude huis moet terwijl je nog niet in een nieuw huis kunt. Dan moet je intussen een ander huis huren. Dat betekent ook: twee keer verhuizen.

Hoe werkt het met mijn hypotheek?

Je hebt nu een hypotheek voor je huis. Verkoop je je huis? Dan betaal je met de opbrengst van de verkoop je lening terug. En je leent opnieuw om het nieuwe huis te kunnen betalen. Voor de nieuwe lening betaal je een andere rente en je kiest opnieuw hoe je wilt terugbetalen. Ook zijn de voorwaarden vaak anders.

Hypotheek meenemen

Een nieuwe hypotheek is niet altijd voordelig voor jou. Bijvoorbeeld als de rente voor je huidige lening lager is dan voor een nieuwe lening. Wil je liever je huidige rente behouden? Soms kan dat. Kijk in de voorwaarden van je hypotheek of je een verhuisregeling hebt. Die regelt dat je je rente kunt meenemen naar een nieuw huis.

Je hebt (tijdelijk) twee huizen

Als je twee huizen hebt, heb je ook twee leningen. Je moet die allebei terugbetalen en voor allebei betaal je rente. Dat is een moeilijke situatie die niet te lang kan duren.

Zelfs als je je oude huis verkocht hebt, kan het zijn dat je een tijdje twee huizen hebt. Je kunt bijvoorbeeld met de koper afspreken dat je er nog even blijft wonen. Dat kan prettig zijn als je je nieuwe huis eerst wilt verbouwen. Hou je geld over aan de verkoop van je oude huis? Dan kun je voor zo’n periode een speciale lening nemen: het overbruggingskrediet. Vraag je hypotheekadviseur of zo’n lening in jouw situatie mogelijk is.

Oversluiten: iets voor jou?

Oversluiten van een hypotheek betekent dat je een nieuwe hypotheek afsluit en hiermee de oude hypotheek terugbetaalt. Dit kan interessant zijn als de actuele rente lager ligt dan de rente van de bestaande hypotheek. Het oversluiten van een hypotheek kan bij je bestaande geldverstrekker, maar je kunt ook oversluiten naar een nieuwe geldverstrekker.

Kosten en voordelen

Aan het oversluiten van een hypotheek zijn kosten verbonden zoals taxatiekosten, notariskosten en advieskosten. Daarnaast betaal je vaak ook een vergoeding. Deze vergoeding is voor het renteverlies dat de geldverstrekker heeft als de hypotheek eerder terugbetaald wordt. Dit bedrag is afhankelijk van de rentevorm en de resterende looptijd van de rentevasteperiode.

Aan het einde van de rentevastperiode en bij een variabele rente is geen boete verschuldigd. Het is dan ook belangrijk een nauwkeurige afweging te maken en te berekenen of de kosten die je maakt opwegen tegen het voordeel dat je kunt behalen in de nieuwe hypotheek.

Waar moet je aan denken?

Naast de bijkomende kosten spelen nog meer dingen mee. Bijvoorbeeld, wat is de waarde van je woning, hoe lang zet je de nieuwe rente vast en voor welke vorm kies je? Deze en nog veel meer vragen dienen zorgvuldig beantwoord te worden om tot een goede keuze te komen. Een onafhankelijk adviseur kan je hierbij helpen. Wil je meer weten? Kijk hier voor een adviseur bij jou in de buurt.